Get a free hosting or choose from the Best Web Hosting service
Ma 2018. október 21., vasárnap, Orsolya napja van. Holnap Előd napja lesz. A Kamilla Egészségcentrum boldog névnapot kíván!
Keresés a weboldalon
Vendégkönyv
Árlista
Hírlevél


Elérhetőségeink
Szeged, Francia u. 4/a

Előjegyzés:
H-Cs 9 - 17 óráig
P 9 - 15 óráig
Tel.: 62/46-46-46
Mobil: 30/8-46-46-46
Skype: szakorvos
Térkép:

kattintson a térképre
Jelenlegi látogatóink
Oldalainkat 63 vendég böngészi
Kezdőlap PSA (prosztata) vizsgálat

PSA (prosztata) vizsgálat

PSA (prosztata) vizsgálat

Mit is jelent a PSA?
- PSA = Prosztataspecifikus Antigén - specifikus fehérje, mely a prosztatából származik.

Prosztata vizsgálati lehetőségek:
A prosztata vizsgálat minden 40 év feletti férfinek - panaszmentesen is - évente ajánlott.

A prosztatát vizsgálhatjuk ultrahanggal és vénából történő vérvétel útján is. Az ultrahangos vizsgálat során arra kapunk választ, hogy milyen a prosztata szerkezete, mérete, van- e esetleg jó vagy rosszindulatú elváltozás.

Fontos tudni, hogy a daganatos sejtek már akkor jelen lehetnek a vérben, amikor az még nem okoz fizikai tüneteket! Ezért fontos az ultrahangos vizsgálat mellett a PSA vizsgálatot is elvégeztetni. Amennyiben a családi anamnaesis pozitív (a családban fordult már elő prosztatarák), fokozottan figyelemmel kell követni az egészségi állapotot, és évente javasolt részt venni prosztataszűrésen.

Mely tünetek esetén kell a prosztataproblémára gondolni?
A prosztata jóindulatú megnagyobbodására és a prosztatarákra is jellemzőek lehetnek a következő tünetek: gyakori vizelés (főként éjszaka), vizeletürítési nehézség, a vizelet gyengén, vagy csak cseppenként jön, illetve vizelés közben jelentkezhet égő, csípő érzés, hidegrázás. Fájdalmat érezhet még a herezacskó mögötti területen, illetve fájdalmas lehet az ejakuláció is.

Sajnos sok férfi hajlamos ezeket a panaszokat a "korra" fogni, és nem törődik a figyelmeztető jelekkel. Amennyiben a fenti tünetek valamelyikét, vagy akár többet is tapasztal magán, ne várjon, jelentkezzen vizsgálatra!

Miből áll a vizsgálat?
Rendelőnkben PSA gyorsteszt készítésére van lehetőség. A teszt mindössze 2 csepp vérből elvégezhető és 15 perc alatt eredményt ad. A tesztkazettáról kiértékeléskor a gép leolvassa, hogy az eredmény mely értéktartományon belül van. Amennyiben az érték a normálistól eltér, javasolt az urológussal való konzultálás.

Milyen előnyökkel jár, ha nálunk végezteti el a PSA vizsgálatot?
- minimális (a vizsgálat végzéséhez szükséges) vért kell venni
- eredménykiadás 15 perc elteltével
- beutaló nélkül is fogadjuk a pácienseket
- pozitív eredmény esetén javaslattal látjuk el a pácienst
- csak 3000 Ft-ba kerül a vizsgálat
- a prosztata gyorstesztet minden 45 év feletti férfinak évente célszerű végeztetni, mert az időben felismert prosztatarák nagyon jól kezelhető.

Mi a teendő, ha a PSA vizsgálat eredménye magas értéket mutat?
Amennyiben az érték magas (és már megtörtént a hason keresztüli prosztata ultrahangos vizsgálat), úgy prosztata fenéken keresztüli ultrahangos vizsgálatára van szükség. A vizsgálat során ultrahangos készülékkel a végbélen keresztül megvizsgálják a prosztata alakját, tokját, szerkezetét. Amennyiben ez az eredmény is kórosat mutat, úgy szövettani mintavételre van szükség.

Hogyan lehet a vizsgálatra jelentkezni?
A vizsgálatra minden esetben előre be kell jelentkezni! Telefonon, e-mailben várjuk a jelentkezésüket.

Időpont egyeztetés, információ:
H-Cs. 9-17, P: 9-15 óráig: (62) 46-46-46, (30) 8-46-46-46.
 
Időjárásjelentés
Képgaléria
Partnerek, Linkek
Hirdetés
Hirdetés
Facebook like
Hirdetés
Oldal fordítása
English Arabic Bulgarian Chinese (Simplified) Croatian Czech French German Greek Italian Portuguese Russian Spanish Serbian Slovak Slovenian Ukrainian Hungarian
Oldal megosztása