A nyaki eredetű fejfájás legyőzhető

Szinte minden embernek fájt már a feje életében. A fejfájás nem önálló betegség, hanem valaminek a tünete. Lehet valamilyen testi betegség kísérő jele például gyomorrontás, székrekedés, lázas betegség, magas vérnyomás… jelentkezhet lelki ok miatt...
Másrészt kiváltják a fejen, nyakon lévő szervek, szervrendszerek betegségei, ideértve a központi idegrendszert, a szemet, fület, a légző és emésztőrendszer kezdeti szakaszát, a bőrt, a lágy részeket, a csontokat…
 
A fejfájás oka a kísérő tünetek alapján gyakran kideríthető. Szakorvosi vizsgálat fényt deríthet a fentebb részletezett szervek elváltozásaira. Sok esetben azonban a leggondosabb vizsgálatok, a legmodernebb képalkotó eljárások, (CT, MR) sem hoznak eredményt. Ezen betegek sokszor évekig járnak egyik orvostól a másikig. Több felmérés igazolja, hogy a fejfájások legalább ötven százalékáért, a szédüléses jelenségek negyven százalékáért a felső nyak gerinc funkciózavara tehető felelőssé.
Míg a karzsibbadás, vállövi panaszok esetén gyakran gondolnak a nyakcsigolyákra, addig a fejfájás, szédülés, hallászavar, gombócérzés esetén inkább kivételnek számít és még ekkor is megelégszenek a „meszesedés” diagnózissal, és az annak „megfelelő” fizioterápiával.

A nyaki eredetű fejfájás klinikailag jellemző tünet együttest alkot. A fájdalom a tarkótájról indul ki, onnan sugárzik előre a szem felé. Jelentkezhet az egyik vagy akár mindkét oldalon is. Többnyire reggel kezdődik, nyilaló éles fájdalom, amely gyakran kombinálódik nem forgó jellegű szédüléssel, egyensúlyzavarral, oldal irányú járásbizonytalansággal, esetenként hullámzásérzéssel. Fejforgatás, testhelyzetváltozás váltja ki, kísérheti hallászavar, fülzúgás, halláscsökkenés, látászavar (szikralátás, sötét karika, stb.) Általános panaszként fáradékonyság, izomgyengeség érzés, gondolkodási nehezítettség jelentkezhet.

Ezen panaszoknál a felső nyaki csigolyák blokkolására is gondolni kell. A blokkolás a csigolyák közti ízületekben egy mechanikus pontosabban mikromechanikus mozgáscsökkenés, amely a mozgékonyság alig észrevehető csökkenésétől egy gerincszakasz igen fájdalmas gátlódásáig akár teljes megakadályozódásáig terjedhet. Az ilyen blokkírozás következményei a véredények reakcióját, az izomtónust, és szinte mindig a vegetatív idegrendszert is érintik. A vegetatív idegrendszer a fejfájások kialakulásában igen nagy szerepet játszik.

A nyakcsigolyák manuálterápiás kezelése, a blokkok műfogásokkal történő megszüntetése a fejfájás és kísérő tüneteinek megszűnéséhez vezethet.

Bővebb felvilágosítás: 06-20-3405 935

Dr. Wimmer Ágnes
Ortopéd szakorvos
Manualterapeuta

Forrás: www.doktorx.hu

 • Alacsony fehérvérsejtszám (leukopenia)

  Gyakran szedünk antibiotikumokat, reuma ellenes szereket és nem is gondolunk arra, hogy ezek a szerek milyen komoly vérképzőszervi elváltozást okozhatnak. A következőkben ennek egyik formájáról, az alacsony fehérvérsejtszámról olvashatunk röviden.

  Bővebben...:  
 • " Frigiditás "
  Frigid, és frigid nő. Frigiditás és a frigiditás gyógyítása
  A frigiditás fogalma
  A frigiditás, a szexuális válaszkészség hiányát jelenti. Megfelelő szexuális ingerekre sem jön kellő képpen izgalomba. Akkor frigid egy nő.
  Bővebben...:  
 • A nyaki eredetű fejfájás legyőzhető

  Szinte minden embernek fájt már a feje életében. A fejfájás nem önálló betegség, hanem valaminek a tünete. Lehet valamilyen testi betegség kísérő jele például gyomorrontás, székrekedés, lázas betegség, magas vérnyomás… jelentkezhet lelki ok miatt...
  Bővebben...:  
 • Benőtt köröm - sok ember problémája
   
  A benőtt körmöt otthon rendszeresen figyelni és ápolni kell! A benőtt körmű ember járjon rendszeresen pedikűröshöz, aki szakszerűen kiemeli a benőtt köröm részt. Ha nincs gyulladásban, a benőtt köröm rész kiemelése nem okoz fájdalmat, nem vérzik. Bővebben...: