Endokrinológia


1. Mit jelent az endokrinológia?
Az endokrinológia a hormonok tudománya. A belső elválasztású mirigyek - leginkább az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy, a mellék pajzsmirigyek, a mellékvese, a hasnyálmirigy - működésének élettanával, azok betegségeivel foglalkozik. 

2. Mivel foglalkozik az endokrinológus?
A hormonháztartás felderítését, illetve a hormonzavar kezelését endokrinológus szakorvos végzi. 
Ide tartozik a cukorbetegség és a pajzsmirigybetegség korai felismerése és kezelése, a férfi nemi működés zavarainak hormonális vizsgálata, az agyalapi mirigy működészavarainak vizsgálata, vérnyomásproblémák, magasvérnyomás-betegség kezelése, elhízás, fogyás okainak kiderítése és kezelése, csontritkulás okainak felderítése és kezelése.

3. Mely problémákkal fordulhatnak endokrinológus szakorvoshoz?

- túlsúly
- pajzsmirigy betegségek
- menstruációs zavarok
- fokozott szőrösödés, hajhullás, pattanások
- meddőségi zavarok
- góckutatás
- csontritkulás
- mellékvese betegségek
- agyalapi mirigy betegségei

4. Melyek az endokrinológia területén leggyakrabban előforduló betegségek és mik lehetnek a tünetei?

1. Pajzsmirigy működési zavarok
- hypothyreosis (pajzsmirigy hormonhiány) esetén tapasztalható tünetek: gyengeség, fáradtság, száraz, hámló, hideg tapintatú bőr, lassú szívműködés, magas vérnyomás, romló étvágy mellett testsúlynövekedés, lassult gondolkodás, emlékezetromlás, nőknél rendszertelen menses, nehezebb teherbeesés, gyakoribb abortus. 
hyperthyreosis (pajzsmirigy hormonok emelkedett szintje) esetén tapasztalható tünetek: fáradékonyság, alvászavar, idegesség, fokozott étvágy mellett fogyás, meleg, nedves bőr, fokozott izzadás, hajhullás, szapora szívverés, szívritmuszavar, nyugtalanság, ingerlékenység, nehezített lépcsőn járás, csontritkulás, fokozott bélmozgás, hasmenés, nőknél szabálytalan menses, férfiaknál merevedési zavarok, nehezebb teherbeesés. 

2. PCOS (policisztás ovárium)
A PCOS a leggyakoribb női endokrinológiai betegség, a termékeny korban lévő nők 
kb. 10%-át érinti. Ez a tünetegyüttes felelős leggyakrabban az anovulációs jellegű meddőségért. Az elnevezés megtévesztő lehet, mert a cisztás petefészek csak az egyik lehetséges, de nem kötelező tünete lehet a PCOS-nek. 
A PCOS oka máig ismeretlen, de nagy valószínűséggel genetikai okokra vezethető vissza. E betegségben szenvedő nőknél a túlzottan magas androgén (férfi nemi hormon) arány miatt elmarad a peteérés. 
Tünetek lehetnek: zsíros, pattanásos bőr, hajhullás, „cukoréhség”, vagyis cukros italok, ételek elfogyasztása után néhány órával remegés, idegesség lép fel, míg mások gyakrabban kívánják az édességet, csokoládét, cukrokat. A menstruáció rendszertelenné válhat, illetve a peteérés elmarad. Gyakori a vetélés, korai szülés. 

3. Cukorbetegség
A cukorbetegség a leggyakoribb anyagcsere-betegség napjainkban, melynek lehetnek genetikai okai, de a környezeti tényezők is befolyásolhatják a betegség kialakulását. 
Tünetei lehetnek: megnövekedett vizeletmennyiség, állandó szomjúságérzet, fokozott étvágy ellenére bekövetkezett súlyveszteség, magas vércukorszint, valamint a cukor megjelenése a vizeletben. 

4. Mikor érdemes endokrinológushoz fordulni?
Amennyiben a fenti betegségek gyanúja felmerül a páciensben, illetve ha a tünetek valamelyike, vagy akár egy konkrét tünetegyüttes jelentkezik, endokrinológus szakorvoshoz kell fordulni.


Endokrinológia vizsgálat Szeged előjegyzés:

» Szeged, Francia utca 4/A 📞 62/46-46-46, 30/8-46-46-46 🕓 H-Cs: 9-17 óráig P: 9-15 óráig

 

Cikkeink endokrinológia témakörben:

Pajzsmirigyről

Dr. Sepp Krisztián
Dr. Maróti Gabriella