A kánikula veszélyei

Figyeljünk a jelekre a nagy melegben!

A meleg okozta hő ártalomnak négy típusát különböztetjük meg a tünetek szerint, súlyossági sorrendben vettük őket sorra.
Ájulás
A legkevésbé veszélyes, ami a nagy melegben az erős izzadás miatti folyadékvesztés és a nem megfelelő folyadékbevitel esetén léphet fel. Ilyenkor a bőr erei kitágulnak, elnyelik a keringő vér nagy részét, így nem jut belőle elegendő az agyba, ennek pedig szédülés vagy rövidebb eszméletvesztés lehet a következménye.

Teendő:
Az ájult beteget azonnal árnyékba, hűvös helyre kell vinni, és le kell fektetni. A lábait fel kell polcolni, hogy minél hamarabb megfelelő mennyiségű vér jusson az agyába.

Hőséggörcs
Olyankor fordulhat elő, amikor a kánikulában valamilyen fizikai aktivitást is végzünk. Az izmaink igénybevételével az emiatt fellépő erősebb izzadással hatványozottan több folyadékot és elektrolitot választ ki a szervezet, így görcsök léphetnek fel a túlterhelt izmokban.

Teendő:
Sóoldatra, izotóniás vagy multivitaminos italra, esetleg rehidratáló oldatra van szükség, amelyet bőséges mennyiségben, fokozatosan kell elfogyasztania a betegnek. Hűvös helyre kell őt vinni, és egy ideig pihenésre lesz szüksége.

Hőkimerülés
Elsősorban trópusi országokban tett látogatás során jelentkezhet. Az erőteljes hőség hatásait súlyosbítja, ha a forróságban megterhelő fizikai tevékenységet fejtünk ki. A hőkimerülés tünete lehet a hányinger, a hányás, a szédülés, a kimerültség érzése, az intenzív szomjúság, a szapora légzés, az eszméletvesztés, az erős izomgörcsök, a letargia, esetleg az érzékcsalódás.

Teendő:
A beteg testét hűtsük le azonnal vízzel (a jég nem megfelelő erre!), itassunk vele sót tartalmazó folyadékot. Fektessük hűvös helyre, és hívjunk hozzá orvost, mert súlyosabb esetben infúzióra lehet szüksége.

Hőguta
A hőguta már életveszélyes állapot, a tartós, kimerítő hőségben a szervezet saját hűtőmechanizmusa károsodik, megszűnik az izzadás, a belső testhőmérséklet életveszélyes mértékben megemelkedik. A magas lázhoz hirtelen eszméletvesztés társul, súlyos esetben halálos is lehet.

Teendő:
Ha a hőség ellenére az izzadás megszűnését tapasztaljuk valakin, sürgősen intenzív testhűtésre van szükség, a gyors folyadék- és sópótlás pedig életmentő lehet. Hívjunk a hőgutát kapott beteghez rohamkocsit, mert szív- és érrendszeri, valamint máj- és vesekárosodás is lehet a következménye ennek az állapotnak, amelyen csak az intenzív osztályon tudnak megfelelően segíteni.

 


Forrás: www.doktorx.hu