A krónikus bélbetegségek és a bélflóra

A krónikus bélbetegségek nagy családjába sokféle betegséget sorolunk. Többnyire gyulladásos betegségekről van szó, de ide soroljuk a funkcionális bélbetegségeket is, melyek közül a legismertebb az irritábilis bélszindróma (IBS).
A gyulladásos csoportba tartoznak az úgynevezett ismeretlen eredetű gyulladásos bélbetegségek (IBD: Colitis ulcerosa - fekélyes vastagbélgyulladás és Crohn-betegség), a bélfali sérvek visszatérő gyulladása (diverticulitis), bizonyos speciális bélgyulladások (mikroszkópos colitisek) is.


A gyulladásos bélbetegségekben és az irritábilis bélszindrómában egyaránt kimutatható a bélflóra kifejezett károsodása. Ennek lényege, hogy az agresszív (káros) baktériumok fölénybe kerülnek a jótékony (védő) baktériumokkal szemben, tehát kimutatható a bélflóra egyensúlyának rossz irányba történő változása. Ez a változás fontos szerepet játszik az egyes tünetek kialakulásában (puffadás, hasmenés) és a gyulladás fenntartásában.

Gyulladásos bélbetegségekben a probiotikumok hasznos kiegészítői a gyógyszeres kezelésnek.

Tudományos vizsgálat igazolta a ProGastro 825 jótékony hatását az ismeretlen eredetű gyulladásos bélbetegségekben (IBD: Colitis ulcerosa - fekélyes vastagbélgyulladás és Crohn-betegség). A készítmény alkalmazása a hagyományos gyógyszeres kezelés kiegészítéseként pozitív hatást gyakorolt a colitis ulcerosás betegek 77%-ban, illetve a Crohn-betegek 59%-ában. Csökkentek a kellemetlen tünetek és javult az általános közérzet (ECOLOGIC 825. A multispecies probiotic food supplement for IBD. Nutrafoods 2008,7(2/3):89-91.).

ProGastro 825 használata IBD-ben (fekélyes vastagbélgyulladás és Crohn betegség) IBD-ben a bélflóra jellegzetes elváltozást mutat. Az egyensúly felborul, a Lactobacillusok száma lecsökken, a colihoz hasonló törzsek és a Bacteriodes-ek elszaporodnak. Ez a helyzet lehetőséget teremt a gyulladásra és az immunrendszer kórós megváltozására.
A vizsgálatot Hollandiában végezték. 62 IBD-ben szenvedő beteg kapott 2 hónapon keresztül ProGastro 825 készítményt.

Az eredmények pozitív hatást mutatnak a tünetek javulásában (hasi fájdalom, puffadás, hasmenés, székrekedés, véres széklet, általános közérzet) már az első hónapban és ez a második hónap végére tovább javul.

Nutrafoods, 2008, (7,2/3)
Megjegyzés: A ProGastro 825 az Ecologic 825 hazai fantázianeve, a készítmény gyártója a világhírű Holland Winclove Bio Industries.

A vastagbél bélfali sérveinek (diverticulosis) visszatérő vagy krónikus gyulladása (diverticulitis) esetében a megfelelő gyógyszeres kezelés mellett, illetve nyugalmi időszakban egyaránt fontos a bélflóra egyensúlyának megőrzése. Emellett fontos a rostokban dús étkezés, az apró magvak kerülése és a bő folyadékfogyasztás. Kerülni kell a túl zsíros és fűszeres ételeket is.

A bélflóra és az irritábilis bélszindróma (IBS)


Lényege, hogy az arra hajlamos egyénekben, főleg külső környezeti hatásokra (stressz) különböző bélpanaszok jelentkeznek. Legjellemzőbb panaszok a hasi diszkomfort, a puffadás, a görcsös hasi fájdalom, hasmenés/szorulás. Jellemző a széklet nyákossága is és az, hogy a székelés után a panaszok enyhülnek vagy megszűnnek, illetve problémák éjszaka nem jelentkeznek.
Újabban igazolták, hogy az irritábilis bélszindrómában a bélflóra egyensúlya megbomlik és ez jelentős szerepet játszik a kóros folyamatokban.


Akkor mondhatjuk azt, hogy a beteg IBS-ben szenved, ha minden lelet negatív, viszont jelentkeznek a jellegzetes panaszok és bizonyítható a stressz hatása (szabadság alatti javulás vagy panaszmentesség).

A megváltozott bélflóra jelentőségét igazoló kutatások alapján újabban a probiotikumok adásával is pozitív klinikai tapasztalatok gyűltek össze. A kutatási eredményekről részletesen is olvashat a „Hírek, újdonságok az egészség és orvoslás témakörében” rovatunkban.

Hasznos lehet a pszichológussal vagy pszichiáterrel történő megbeszélés is, mely segíthet a stressz oldásában, illetve annak megtanításában, hogyan kezeljük a különböző stressz-helyzeteket.

Forrás: www.doktorx.hu