A vesebetegségek-, avagy amiket nem árt jól kivesézni

Miről szól ez a tanulmány?

- A leggyakoribb vesebetegségekről
- Azok kialakulásának okairól
- Tüneteiről
- Természetes kezelési lehetőségekről
- Érdekesség a vesérőlA vesebetegség néha olyan észrevétlenül alakul ki, hogy nem is tudunk róla, amíg a súlyos tünetek elő nem jönnek. Ezt nagyon könnyen kivédhetnénk, ha odafigyelnénk magunkra, ha évente legalább kétszer járnánk szűrővizsgálatokra. A legtöbb vesebetegség gyulladásos eredetű.

Leggyakrabban előforduló vesebetegségek:

- Vesemedence gyulladás
- Vesekő

1. Vesemedence gyulladás okai:


Az okai között szerepel a visszatérő, kikezeletlen felfázás, bélből eredő baktériumok (a végbélből származó baktériumok a húgycsövön keresztül bejutnak a vesemedencébe, és ott gennyes gyulladást okoznak), megfázás, általános immungyengeség. Bár a nőknél gyakrabban fordul elő, de ugyanúgy mindkét nemet érinti.
Tünetei:
- Vizelési fájdalom
- Gyakori vizelési inger
- Erős vesetáji fájdalom
- Szédülés
- Fejfájás
- Magas vérnyomás
- Ödéma
- Kevesebb vizelettermelődés

Természetes kezelési tippek vesemedence gyulladás esetén:
Fürdő, ülőfürdő:
100 g zsurlót éjszakára hideg vízbe áztatunk, másnap felforraljuk, és a fürdővízhez öntjük, kb. 20 percig, amíg nem hűl ki, fürdőzünk benne. A víz lepje el a veséket. Még nedvesen törölközőben, köpenybe burkolózva bújunk ágyba, és egy órán át gőzöljük így magunkat.

Gyógynövények:

Sárga árvacsalán, közönséges galaj, madársóska 1:1 arányú keverékéből 1 púpos teáskanál füvet fél liter vízzel leforrázunk, lefedve 5-10 percig áztatjuk, majd leszűrve 3 alkalomra elosztva, melegen kortyolgatjuk. Ha vér is van a vizeletben, akkor pásztortáskát is keverjen a teákhoz.
Ödémára, vízhajtásra: mezei zsurló és bodza szár. A zsurlóból 1 teáskanálnyit beáztatunk 3 dl hideg vízbe, éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. Másnap 1 teáskanál bodzát leforrázunk 2,5 dl vízzel, 10 perc után leszűrjük, a zsurlóval összekeverve 4-5 alkalomra elosztva fogyasztjuk.


Amit érdemes kerülni:

A lábai, dereka és a hasa soha ne fázzon. Kerülje el a tartós hideget, a vizes, vagy átizzadt zoknit, harisnyát, cipőt azonnal le kell cserélni, egy forró lábfürdő kíséretében. Különösen figyeljen a só, erős fűszerek, alkohol, nikotin, koffein, szénsavas italok mérsékelt fogyasztására.

2. Vesekő kialakulásának okai:

A vesekövek az esetek többségében kalcium-sókból állnak össze úgy, hogy a szervetlen kristályok kicsapódnak a vesemedencében kevés folyadékfogyasztás esetén. A kövek a vesemedence irritációját okozzák.
Tünetei:
- Hányás
- Akadozó vizelet
- Fájdalom
- Görcs

Hagyományos kínai orvoslás a vesekő kezelésében:
A kínai orvoslás szerint a vese a félelem-érzés lakóhelye. A veséhez a fülek, a hallás érzékelői tartoznak, mérlegelje, hogy nem kell mindig mindent, mindenkit meghallani! Lazítson. Vagy éppen ellenkezőleg, valamit folyton elenged a füle mellett.
A velünk született ősenergia helye és hordozója. Gondolkodjunk el azon, hogy jól osztjuk-e be energiáinkat.


Amit érdemes kerülni:
Húsokat, állati fehérjéket, kakaót, csokoládét, kávét, sóskát, spenótot, fekete teát. Minden kő esetén, különösen káros a húsfogyasztás. Általában nem tanácsosak az izgatószerek (fekete tea, kávé, dohány, alkohol, erős fűszerek).

Érdekességek a veséről és betegségéről:

- Jelenleg minden tíz felnőttből egy érintett valamilyen veseműködési zavarban, betegségben. A betegek száma ráadásul egyre növekszik
- A rossz fogak elhanyagolása vesegyulladáshoz vezethet
- A vese megbetegedésének hátterében köszvény is lehet (anyagcserezavar)
- Becslések szerint 2015-re a világon 36 millió embernek lesz krónikus vesebetegsége
- A vesék olyan hormonokat termelnek, amik szabályozzák a vérnyomást
- A jobb oldali vese kicsit nagyobb, és lejjebb is helyezkedik el a baltól
- A nemzetközi statisztikák szerint a vesebetegeknek csak ötöde van műthető állapotban


Forrás: www.doktorx.hu