A vitiligo (pigmenthiány)

A vitiligo (Leucopathia acquisita) egy szerzett idiopatikus rendellenesség, ahol hiányoznak a működő melanociták. Az átlagos életkor, amikor előjön, 20 év. A leggyakrabban érintett testrészek az arc, a kézfej, a hónalj, a köldök és anogenitális rész körüli bőr és az alsó végtagokon a sípcsont feletti bőr. Az érintett bőrfelület általában fehér hatást kelt, konvex élei vannak, és változó számban és kiterjedésben lehet jelen. A vitiligo oka ismeretlen, a betegség jelenleg nem gyógyítható, csak kezelési módszerek léteznek.


Vitiligo – pigmenthiány

A bőr színének (pigmentjének) elvesztése, hiánya többféle betegség illetve ok miatt is bekövetkezhet: gombás fertőzés, sérülés, albinizmus, vitiligo stb.

Mi a vitiligo?


A betegség orvosi és nemzetközieg használt megnevezése vitiligo. Magyarul (szerzett) pigmenthiánynak, foltos festékhiánynak vagy bőrfestékhiánynak nevezhetjük, német nyelvterületen „fehérfolt-betegség” (Weißfleckenkrankheit) néven is ismert. A betegség a Föld lakosságának körülbelül 1-2%-át érinti. Magyarországon mintegy 100-200 000 vitiligós beteg van, közöttük sok a gyermek.

A bőr festékhiányával járó betegség, nem fertőző, jelenleg nem gyógyítható. A pontos oka egyelőre ismeretlen, ezzel kapcsolatban csak feltételezések vannak.
Kezelési módszerek léteznek, melyek esetleg segíthetnek csökkenteni vagy megszüntetni a pigmenthiányt, egyes esetekben azonban semmilyen kezelési módszer nem javít a beteg állapotán.
A vitiligo során a bőr foltokban veszíti el eredeti barnaságát, s ezeken a helyeken teljesen pigmentmentes, fehérnek tűnő bőr marad. E fehér foltok bármely életkorban jelentkezhetnek, sőt előfordul, hogy valaki ilyen foltokkal születik.

A foltok növekedése, stabilitása


A foltok egyes esetekben állandó méretűek maradnak, de többnyire lassú növekedést mutatnak, ami néha évekre vagy véglegesen megáll, néha rohamossá válik. Ritka esetben a teljes testfelületen szétterjed és teljes pigmentvesztést okoz.
A foltok a test bármely pontján megjelenhetnek, de leggyakrabban a kezeken, a végbél- és nemi szervek környékén és az arcon keletkeznek először. A legtöbb esetben a foltok elhelyezkedése a test két oldalán nagyjából szimmetrikus. Nem ritka eset, hogy a pigmenthiányos foltban a szőrzet is elveszti a színét.
A kívülállók a riasztó foltok és az ismerethiány miatt gyakran gondolják azt, hogy a vitiligo fertőző betegség, és ennek megfelelően reagálnak. Ez rendkívül megnehezíti a vitiligós betegek életét, mindennapjait. Különösen a gyermekeknek és a tinédzsereknek jelenthet nagy lelki terhet ez a betegség, és ez kihat a szülőkre, hozzátartozókra is.
A vitiligo gyakran családi halmozódást mutat. Számos eset ismert, amikor családon belül, vérrokonok körében többen is érintettek a betegségben, ez pedig nyilvánvalóan arra utal, hogy a vitiligóra való hajlam bizonyos fokig örökölhető.
A vitiligóban szenvedő emberek nagy része jó általános egészségi állapotnak örvend, ám maga a betegség - ártalmatlansága ellenére - másodlagos veszélyeket rejt (gyors leégés a napon, amely esetleg növelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát), a hétköznapokban pedig nem csekély lelki terhet jelent a foltok elviselése, amelyek gyakran rendkívül elcsúfítják az érintetteket, s ez esetenként nagyon megnehezíti személyes kapcsolatok kialakítását, az álláskeresést, társkeresést, a közösségekbe való beilleszkedést, a mindennapi életet.

A vitiligót társbetegségek is kísérhetik, például pajzsmirigy betegség, savhiányos gastritis, Diabetes mellitus (cukorbetegség), Addison-kór (idült, elsődleges mellékvesekéreg-elégtelenség), Anaemia perniciosa (vészes vérszegénység) stb.

Vitiligonál a bőrgyógyász illetve a szakorvosok feladata az esetleges társbetegségek, gócok, hiányállapotok felderítése és kezelése.

A vitiligo semmi esetre sem tekinthető egyszerű kozmetikai problémának, ez egy valódi megbetegedés - annak ellenére, hogy bőrgyógyászok és orvosok egy része csak szépséghibának, esztétikai problémának tekinti a vitiligót.

Igen ritka esetben a vitiligo spontán "gyógyul" (tünetmentessé válik), anélkül, hogy a beteg bármit tett, vagy életvezetésén bármit változtatott volna ennek érdekében.

A vitiligo kezelése


Kezelési módszerek léteznek, melyek esetleg segíthetnek csökkenteni vagy megszüntetni a pigmenthiányt.

Egyes esetekben semmilyen kezelési módszer nem javít a beteg állapotán.
A beteg az alábbi döntéseket hozhatja meg:
- nem kezelteti a vitiligót
- kezelteti a vitiligót (a bőrgyógyásszal közösen kiválasztva a kezelési módszert vagy módszereket).

A betegnek lehetősége van vitiligóval kiemelten foglalkozó bőrgyógyászt illetve intézményt választani.
A vitiligónál a diagnózis felállítása és a kezelés felügyelete, ellenőrzése BŐRGYÓGYÁSZ SZAKORVOSI FELADAT!

Híres vitiligós emberek


- Lee Thomas - riporter, újságíró. Könyvet írt a vitiligoról: Turning White: A Memoir of Change
- Krizz Kaliko - énekes/rapper (VITILIGO című album és dal)
- Michael Jackson amerikai popsztár
- Sisqó - énekes
- Steve Martin - színész
- Dudley Moore – színész
- Eddie Panlilio - lelkész
- Fez Whatley - tv sztár
- Graham Norton
- Hedvig Lindahl - svéd, labdarúgó
- Hollie Mary Combs - színésznő
- J. D. Runnels
- Joe Rogan - komikus, színész
- John Henson - komikus
- Kara Louise
- Rasheed Wallace - kosárlabdázó
- Richard Hammond
- Rigo Tovar - énekes, mexikói
- Tempestt Bledsoe - színésznő
- Thomas Lennon - színész, rendező
- Yvette Fielding - színésznő
- Liam J. Holland - rendező, brit
- Amitabh Bachchan színész, indiai
- Bryan Danielson - pankrátor
- Doc Hammer - művész