A víz feladata

Az idők kezdete óta a vizet vagy dicsérik, hogy jó egészséget ad, vagy ráfogják, hogy az ember miatta betegszik meg. Mi már tudjuk, hogy mi a víz valódi szerepe az emberi testben: oldószer és a tápanyagok és salakanyagok szállítója az egész testben, hőmérséklet szabályozó, a csontok és más szövetek olajozója és testünk biokémiai reakcióinak résztvevője. Ezeket a funkciókat a vízben lévő H2O látja el és nem az oldott anyagok, szuszpendált ásványi anyagok és egyéb alkotóelemek.
(Részlet: A WQA Tudományos Tanácsadó Bizottsága által kiadott jelentésből /1992-1993/)


A víz feladatai az emberi szervezetben

Segíti az emésztést és megakadályozza a gyomor elsavasodását (gyomorégés).
Segíti a vesék működését, és optimálisra állítja be a test tisztulási folyamatait.
Segíti az összes anyagcsere folyamatot.
Erősíti a szívet és a vérkeringést.
Javítja a szervezet immunrendszerét.
Aktiválja az idegrendszert és csökkenti a stresszre való hajlamot.
Növeli a koncentráló- és teljesítő képességet.
Frissességet és rugalmasságot kölcsönöz a bőrnek.
Elszállítja a tápanyagokat a sejtekhez.
Eltávolítja az anyagcsere során keletkezett felesleges termékeket, mérgeket.
Rugalmassá teszi az izületeket a csontok összekapcsolásához.
Így tehát nem mindegy, hogy mit iszunk meg.

Számos ország, sőt az egyik legnagyobb világszervezet is meghatározta az ivóvíz fogalmát: a biztonságos ivóvíz az a víz, mely egy életen át fogyasztva sem jelent veszélyt az egészségre. A jó minőségű víz színtelen, szagtalan, nem tartalmaz az egészségre káros anyagokat.

Mikor igyunk vizet?

A legjobb idő víz bevitelére az étkezések között, étkezés előtt negyed - félórával és evés után két órával. Étkezéshez csak keveset igyunk, mert a víz felhígítja az emésztőnedveket és így lelassítja az emésztési folyamatokat.


Mennyi vizet igyunk?

A szükséges folyadékmennyiség függ az egyéni testsúlytól (pl. 70 kg testsúly esetén 70 x 30 ml = 2.100 ml azaz 2.1 l vízre van szükség!)

Milyen vizet igyunk, és milyen vizet használjunk ételeink italaink elkészítéséhez?

A szervezetünk számára a legjobb az ásványokban szegény természetes, esővíz, patakvíz, felszíni víz, szénsavmentes forrásvíz (a forrásvizeket nem kell fúrással felhozni, maguktól törnek fel!) lenne.

A felsorolásból látjuk, hogy a Teremtő, ezen vizeket tette elérhetővé az élővilág számára.

Minél kevesebb oldott anyagot tartalmaz egy víz, annál nagyobb a tisztítóereje. Sajnos mára már valóban tiszta vizet nem találhatunk Európában. A viszonylag elfogadható vizeket (bár biztosra nem mehetünk) pedig 400-500 Ft/liter feletti áron árulják. Érdemes kiszámolni, mennyibe kerülne egy hónapban csak ilyen vizet használni (ivás, italkészítés, főzés).

Forrás: www.doktorx.hu