A zöld tea az egészség és a hosszú élet igazi elixírje

A tea a leggyakrabban fogyasztott ital a földön.

Több mint 4000 éve ismerik mint egészségvédő italt. A zöld teát a "Camellia sinensis" nevű tea növény leveleiből készítik, ami ellentétben a többi tea növény levéllel, nem oxidálódik, így megtartja zöld színét.


Napjainkban a zöld tea fogyasztása a magas tápanyagtartalmának köszönhetően egyre népszerűbb. Orvosi kutatások is megerősítették hogy a magas, több mint 300 féle alkotóeleme miat igaz az a kínai mondás: A zöld tea az egészség és a hosszú élet igazi elixírje.

A tea tartalmaz alkaloidokat, teobromint és teofillint, melyek értágító és vizelethajtó hatásúak. A zöld teában több, különböző anyag is megtalálható: szénhidrátok, fehérjék, ásványi anyagok, kalcium, magnézium, vas, mangán, nátrium, szilícium, foszfor, C, B1,B2, B3, B5, K, P vitaminok.

Legfontosabb elemei a flavonoidok és más szerves vegyületek. Különösen magas a polifenol tartalma. Mivel ilyen változatos a zöld teakémiai összetétele, az italnak tónusos és stimuláló hatása van. Őlesgíti a normális szívműködést, javítja a vérerek falát, hozzájárul a normális véralvadáshoz. Egy csésze erős tea, milliliterenként annyi koffeint tartalmaz, mint egy pirula fejfájás ellen. Annak ellenére, hogy a koffein a teában négyszer nagyobb, mint a kávéban, a benne található tannin "puhítja" a koffein hatását, melynek eredményeként csak gyengébb hatása van a szív-és érrendszeri, valamint a központi idegrendszerre. Tonizáló hatását is a koffeinnek köszönheti. A zöld tea erősíti az immunrendszert.

Forrás: www.doktorx.hu