Alacsony fehérvérsejtszám (leukopenia)

Gyakran szedünk antibiotikumokat, reuma ellenes szereket és nem is gondolunk arra, hogy ezek a szerek milyen komoly vérképzőszervi elváltozást okozhatnak. A következőkben ennek egyik formájáról, az alacsony fehérvérsejtszámról olvashatunk röviden.


Milyen veszélyekkel járhat az alacsony fehérvérsejtszám?

Mindenek előtt a fertőzésekre való hajlam fokozódik. Nagyon gyakran banális elváltozásnak gondoljuk a szánkban jelentkező aftát, valamint a nyelvünk szélén megjelenő apró sebet. A szájnyálkahártyán kialakuló gombatelepek megjelenése is intő jel. Ezek az apró jelek felhívhatják a figyelmet az esetleges fehérvérsejtszám csökkenésre.

Mi okozhat még fehérvésejtszám csökkenést?


Vírus fertőzés után bakteriális felülfertőződést követő antibiotikum adása a helyzetet súlyosbítja. Vegyszerek csontvelő károsodást okozhatnak. Egyes röntgenkezelés is kiválhatja ezt a jelenséget.
Valamennyi autoimmun megbetegedés velejárója lehet az alacsony fehérvérsejtszám. Ritkán, de találkozunk ciklusokban jelentkező alacsony fehérvérsejtszámmal. Kevesen gondolják, hogy a vészes vérszegénység kísérő tünete is lehet a leukopénia. Súlyos fertőzések (sepsis) is előidézik a jelenséget. A tartós alkoholfogyasztás esetében nem is gondolnánk erre az eltérésre. A lépmegnagyobbodás jele is lehet a vérképben az alacsony fehérvérsejtszám. Rosszindulatú vérképzőszervi megbetegedések kísérőjelensége éppúgy lehet a leukopénia, mint a citosztatikus kezelés következménye. Tartós amidazophen, Algopyrin szedése is előidézi a jelenséget. Sok esetben az Algopyrin allergiás mechanizmus alapján váltja ki az eltérést. Tartós Furosemid, illetve Milurit szedéskor vérképkontrollok javasoltak.

Mit tehetünk terápiásan?

Sok esetben elegendő a kiváltó ágens elhagyása. Vérképellenőrzés szükséges mindaddig, amíg a probléma meg nem oldódott. Súlyos, lázzal, gombás fertőzéssel járó esetekben kórházi – gyakran steril szobában történő – kezelés szükséges. Ezen esetekben komplex a terápia, mely tartalmazza úgynevezett stimuláló faktor, valamint szteroid, intravénás gombaellenes szer és antibiotikum adását is.


Forrás: www.doktorx.hu