Autoimmun megbetegedések I.

Ebben a tanulmányban elhangzik majd, hogy mi is ez a betegség, kinél alakul ki a leggyakrabban, mi okozza, mit tehetünk azért, hogy ne alakuljon ki, és ha már kialakult, hogyan küzdhetjük le azt.

A szó jelentése: Auto=saját magunk ellen; immun=immunrendszer.
Vagyis a saját immunrendszerünk a fehérjéink ellen antitesteket termel.

A XX. század vége és a XI. század elején megnövekedett ezen betegségek száma, és azoké is, melyeknek nem sikerült az okát kideríteni. Mára bizonyítottan a következő betegségeket soroljuk ide a teljesség igénye nélkül:

- Sclerozis multiplex
- Sclerodermia
- Bőrfarkas (lupus)
- Psoriasis (pikkelysömör)
- Paradontosis (a fogínyt támadja meg az immunrendszerünk)
- Reiter szindróma (egyszerre támadja meg a betegség a szemet, a vesét és az ízületeket)
- Rheumatoid arthritis
- Otosclerosis (sokáig azt hitték, hogy nemhez kapcsolódik)
- Asztma

Autoimmun betegség az, amikor az immunitás saját szervezetünk ellen fordul. Autoimmun betegség- az, amikor az immunrendszernek kezd elmenni az esze, „megőrül”, vagyis elkezd harcolni saját szervezet kötőszövetei ellen. Elkezd maga ellen antitesteket termelni. Pl: ha a szervezetünkbe bekerül valamilyen baktérium az a szervezetben rögtön antitesteket termel és ezek megsemmisítik az idegent. Az autoimmun betegségeknél ugyanez történik, csak a saját kötőszöveteink és fehérjéink ellen történik a támadás az immunrendszerünk által.

Korábban ezeket a betegségeket kollagenózusoknak nevezték, ma már immunrendszeri megbetegedésekként kezeljük.

Ma már nem létezik olyan szerve a szervezetnek, mely ellen bizonyos körülmények között ne termelne az immunrendszer antitesteket.

Nagyon gyakran az infarktus után is kialakul egy olyan állapot, ami nyomóérzéssel jár a mellkasban, illetve az érintett személy nem tudja fel emelni a bal vállát. Ezt úgy hívják, hogy váll-lapocka-periartritis. Ez bizonyítottan post-infarktusos autoimmun syndroma. Ugyanis amikor lezajlik egy infarktus, akkor méreganyagok kerülnek a vérbe. Ez provokálja az immunrendszert az antitestek termelésére, melyek aztán a saját kötőszöveteket is megtámadják, s így alakul ki hirtelen az infarktus utáni autoimmun syndroma.

- Van az embereknek egy olyan csoportja, akiknek nagyon fáj a gyomra, és ez ellen semmit nem tudnak tenni. Ez az a szituáció, amikor az immunrendszer gyomor nyálkahártyája ellen termel antitesteket. Ezt az állapotot autoimmun gastritisnek nevezzük.

- Van egy olyan csoportja az embereknek, akiknél nagyon magas a vér bilirubin tartalma. A normális érték 19-20, ezeknél az embereknél viszont 80-90. Bőrük sárgás, ezt hívjuk Gilbert szindrómának/kórnak. Ahogy jövünk lentről felfelé, sajnos mindegyik szervünkhöz köthető egy autoimmun betegség.

Két feltétele van az immunrendszer helyes működésének:

1.) ha a vérsejtek közül a lymphociták helyesen működnek
2.) ha a lymphocitákat a mellékvese hormonjai helyesen szabályozzák

Bár tudományosan még nem nyert bizonyítást, de valójában úgy van, hogy egyetlen segítség az autoimmun megbetegedéseknél, a hormonok bevitele és a hormonrendszer helyreállítása. Ezzel az egy módszerrel lehet igazán lelassítani, és megállítani az agressziót ami a saját szervezetünk ellen fordult.

Mi segít a tünetek enyhítésén, és mi az, ami lelassítja a betegséget?

1.) El lehet nyomni a tüneteket a prednisolonnal, ami azt jelenti, hogy az autoimmun megbetegedésekért a mellékvesék felelnek, mert hogy a mellékvesék termelik a prednisolont.
Tehát ennek a hormonnak a bevitelével tudunk javítani a helyzeten. (ha ő nincs meg vagy elégtelen a mennyisége szervezetünkben, akkor alakul ki ez a megbetegedés)

2.) Kemoterápia- akkor alkalmazzák ezt, amikor nagyon súlyos fájdalmakkal küzd a beteg, illetve ha rengeteg külsérelmi nyom van pl. psoriásisban van.
Pl: a Psoriasisnál- ami nem csak a bőr takaró betegsége.

Tünetei:
- Az egész test bőre kiütéses
- Erős viszketés, fájdalom
- A bőr vérig reped
- Sérülések megjelenése az ízületekben
- Az ízületek súlyos fájdalma

Tehát a prednisolon és a methotrexát javasolt alkalmazása ideiglenesen elnyomja a tüneteket, a páciens mintha jobb állapotba kerülne. Sok orvos ezért javasolja ezeket a gyógyszereket, de csak rövid ideig

Mellékhatásaik:
Metothrexat- nagyon erős kemotherapeutikum, vagyis ha a páciens elkezdi szedni ezt egy évig, akkor az életprognózisa 5 évre lerövidül, ugyanis a metothrexat visszafordíthatatlan károkat okoz a májban. Az orvosok ezt tudják, és nem is nagyon javasolják 2 hónapnál tovább szedni, de mivel a páciens tünetmentessé válik, ezért neki ez az állapot elfogadható, így nem törődik a következménnyel.

Tehát nagyon nagy árat fizet a tünetmentességért, vagyis az életével fizet!
Ugyanis nem az autoimmun betegségbe fog belehalni a páciens, hanem a májcirrózisba, ami a kezelések mellékhatásától alakul ki.