Az irritábilis bél szindrómáról

E funkcionális bélbetegség megnevezésére igazán jó magyar fordítás nincs. Lényege, hogy az arra hajlamos egyénekben, főleg külső környezeti hatásokra (stressz) különböző bélpanaszok jelentkeznek.

Ezekre legjellemzőbbek a hasi diszkomfort, a puffadás, a görcsös hasi fájdalom és a székeléssel kapcsolatos változások. Az esetek egy részében hasmenés vagy lágy széklet, máskor szorulás jelentkezik, de előfordulhat ezek váltakozása. Jellemző a széklet nyákossága is és az, hogy a székelés után a panaszok enyhülnek vagy megszűnnek, illetve problémák éjszaka nem jelentkeznek. A bélpanaszok mellé gyakran társulnak egyéb emésztőszervi panaszok (gyomorégés, teltségérzés) és az emésztéstől független általános tünetek (fáradtság, fejfájás, menstruációs zavarok, gyakori vizelés) is.

A tünetcsoport gyakorinak nevezhető, hiszen a lakosság 15-20%-át érinti. A betegek 2/3-a 20-50 év közötti nő. A visszatérő panaszok az életminőséget nagymértékben rontják és a munkaképességet is csökkentik. Érdekes adat, hogy a munkahelyi hiányzások oka között a meghűlés után a második helyen szerepel.


A betegség okai között számos tényezőt feltételeznek. A stresszel való kapcsolata régóta ismert. Azt gondolják, hogy a központi idegrendszer működésében bekövetkező változások a gerincvelői idegpályákon keresztül okoznak bélműködési zavarokat. Emellett a belek fokozott érzékenysége (irritábilitása) is alapvető szerepet játszik.

A betegség diagnózisának felállításában a jellegzetes panaszok mellett a szervi elváltozások hiánya az alapvető. A pácienseknek alapos kivizsgáláson kell átesniük, hiszen számos emésztőszervi betegség okozhat hasonló panaszokat. A leletek negativitása, a jellegzetes panaszok, a stresszel való kapcsolat (szabadság alatti javulás vagy panaszmentesség) bizonyítása vezet el a végső kórisméhez.

A kezelésben számos gyógyszer használatos, melyek többnyire a bélgörcsök oldására, a bélműködés szabályozására hivatottak. A tartós stressz kiváltotta szorongás, depresszió és egyéb psychés zavarok kezelése is sikeresnek bizonyult.
Újabban igazolták, hogy az irritábilis bélszindrómában a bélflóra egyensúlya is megbomlik és ez szerepet játszik a kóros folyamatokban. Ezt igazolja, hogy a probiotikumok adásával is sikereket értek el.


Fontos tehát, hogy a háziorvos-gasztroenterológus alapos kivizsgálását és kezelését szükség esetén psychiáter bevonásával egészítsük ki. Az utóbbi szakember segíthet a stressz oldásában, illetve annak megtanításában, hogyan kezeljük a különböző stressz-helyzeteket.

Forrás: www.doktorx.hu