CSECSEMŐK ULTRAHANGOS SZŰRÉSE RENDELŐNKBEN

Az ultrahangos vizsgálat nem csak fiatalok és felnőttek esetében javasolt vizsgálómódszer, hanem már csecsemőkorban is fontos információkkal szolgál gyermeke állapotáról.

Amennyiben Ön rövid időn belül, várakozási idő nélkül, családias környezetben szeretné gyermekét megvizsgáltatni, várjuk Önöket rendelőnkben!

A szűrő jellegű ultrahang vizsgálat elvégzésének ideális időpontja 6-8 hetes kor körül van, ekkor komplex vizsgálatra is van lehetőség, vagyis a csípő, a koponya és a has ultrahangos vizsgálatára.
Fontos hangsúlyozni, hogy az ultrahangos vizsgálat ebben az életkorban a legjobb vizsgálati módszer a különböző betegségek, fejlődési rendellenességek megállapítására, mivel gyors, pontos, részletes tájékoztatást ad a vizsgált területről, mindemellett fájdalmatlan és semmilyen káros hatása nincs. 

Az agyi ultrahangvizsgálat a koponya csontosodásáig lehetséges (kb. 1 éves korig).

A hasi ultrahangvizsgálat bármely korban elvégezhető, ártalmatlan, fájdalommentes, bármennyiszer ismételhető, és a csecsemők általában jól tűrik a vizsgálatot.

A csípő ultrahangos vizsgálata 6 hetes kortól 5-6 hónapos korig ideális, amíg a combcsont feje porcos.

A vizsgálatokról részletesebben:


Koponya vizsgálat:

A koponya vizsgálattal a nagykutacson keresztül vizsgálható az agyállomány egy része. Főképpen az agykamra tágulatokra (vízfejűségre), esetleges agyvérzésekre ad információt, de akár fény derülhet érfejlődési rendellenességekre, cisztákra, melyek még nem okoznak tüneteket.

Hasi vizsgálat:

A hasi vizsgálat a máj, epehólyag, hasnyálmirigy, lép, vesék, húgyhólyag, kismedencei szervek fejlődési rendellenességeiről ad információt, amikor még nem  okoznak tüneteket, s a kezelésük sokkal hatékonyabb. Vese tágulatok, máj ciszták, csecsemőkori reflux és gyomorzár szűkület, egyes bélbetegségek diagnosztizálására alkalmas.

Csípő vizsgálat:

A vizsgálat különösen javasolható olyan babáknál, akiknek a családjában csípőficam fordult elő!A csípő ultrahang vizsgálat a legbiztosabb módja a csípőficam – akár csak enyhe gyanújeleinek – kiszűrésére. Ezt a vizsgálatot 6 hetes korban célszerű elvégezni. A csípő ultrahang vizsgálattal felfedezett elváltozások pici korban könnyen orvosolhatók, általában tornával, terpeszpelenkával orvosolható a probléma.

Vizsgálatot végző orvos: Dr. Morvay Zita