Emésztési panaszok- a jó gyomor mindent bevesz?


A modern életforma következményei a következő emésztési problémák- a teljesség igénye nélkül: (sok ember életét keserítik meg ezek a természetesnek tűnő panaszok)

- székrekedés
- gyomorégés, vagy Reflux (gyomortartalom visszafolyása a
nyelőcsőbe)
- Irritábilis bél szindróma (IBS)
- hasmenés
- has puffadásTüneteik:

1. Székrekedés- általában kevés folyadékbevitel, rostszegény táplálkozás, esetlegesen kevés mozgás az okozója. Minél több időt tölt a széklet a vastagbélben, annál több víz és méreganyag szívódik vissza a szervezetbe. Természetes hashajtó megoldás a banán, és rostos gyümölcsök

2. Gyomorégés/savtúltengés/Reflux- ennek igen egyszerű oka van, mégpedig a gyomorsav túltengése. Gyakran előfordul a savas felböfögés, és a szegycsont mögött érzett égő fájdalom. Ilyenkor a gyomorsav a nyelőcsőbe jut. Ennek oka a két szerv kapcsolódásánál található izomgyűrű gyengesége, vagy a nagy has űri nyomás, amit a túlsúly is okozhat.

3. Irritábilis bél szindróma (IBS)- ennek oka még nem kristályosodott ki teljesen. Tünetei: hasmenés, diszkomfort érzés, hasi fájdalom, esetleg krónikus székrekedés. Legfőbb jellemzője a teltségérzet, és a befejezetlennek tűnő székletürítés.

4. Hasmenés- krónikus hasmenésben akkor szenved valaki, ha legalább 2 héten át, vagy még tovább ürít gyakran híg székletet. Ha nem vagyunk óvatosak, hamar a kiszáradás szélén találjuk magunkat, így elégséges folyadékbevitellel ellensúlyozhatjuk. A hasmenésnek csaknem „ezerféle” oka lehet, az orvosnak kell megkülönböztetnie, hogy vékony-vagy vastagbél eredetű e. Nagyon jó „has fogó” a banán.

5. Has puffadás- a hasi fájdalmat és székrekedést követő harmadik leggyakoribb emésztőrendszeri panasza a betegeknek a has puffadás, a fokozott böfögés, a teltségérzés.

Mire figyeljen oda, ha has puffadást észlel:

- Véres széklet jelenik meg
- Székrekedéskor a szelek nehezen távoznak
- Hányinger jelentkezése
- Aszimmetrikus has előredomborodás

"Na, ezt már nem veszi be a gyomrom!"

Miért is mondjuk, érezzük ezt néha? Mert egészségtelenül élünk, azaz:
- naponta kétszer vagy még kevesebbszer eszünk, de akkor nagyon sokat
- elfelejtkeztünk a növényi eredetű táplálékok fogyasztásáról
- áttértünk a túlzott mennyiségű állati eredetű ételekre
- étkezés mellett túlzott az italfogyasztásunk is

Mi ez ellen a megoldás?
- gyógyszerekhez fordulás helyett inkább életmódváltás
- naponta többszöri étkezés, de kisebb adagokkal

Lelki okai:
A testi szférához tartozó emésztés szoros összefüggésben áll a külvilág ingereinek lelki síkon történő feldolgozásával. Az emész¬tés - fizikai és lelki értelemben egyaránt - azt jelenti, hogy a magunkhoz vett táplálékot, illetve érzéki benyomásokat rendez¬nünk és hasznosítanunk kell, míg a hasznavehetetlentől és feles¬legestől meg kell szabadulnunk.
Természetes segítség hasfájás, hasmenés, hányinger, émelygés, rossz közérzet, túlzott szélképződés ellen: (Nem kell mindjárt gyógyszertárba rohanni, ha ezek közül a tünetek közül bármelyik is jelentkezne, elég, ha leszaladunk a legközelebbi gyümölcsöshöz)
Ananász- a rossz fehérjeemésztés egyik tünete lehet a puffadás és szélképződés, melyet hatékonyan lehet csökkenteni, ha az étkezések végén egy-két szelet ananászt is elfogyasztunk.
Citrom vagy citromlé- fogyasztásától több hasnyálmirigy enzim termelődik, így a szénhidrátok, zsírok és fehérjék könnyebben megemésztődnek (már a középkorban is rájöttek, ha egy kis citrommal vagy a levével ízesítik az ételeket, könnyebben megemésztik)
Banán- nagyon jó emésztést elősegítő „gyógyszer”, mert még az erős hasmenést is képes megszüntetni. Hatása abban rejlik, hogy fokozza a vékonybél felszívóképességét (csecsemőkorban nem ajánlott, mert hasmenést idéz elő). Hányás, hasmenés ellen kitűnő orvosság, mivel megóv a kiszáradástól.
Köménymag- a köménymagról csak kevesen tudják, hogy csodálatos gyógyítója a gyomornak. Egyrészt erős emésztésserkentő hatása révén segít, másrészt pedig növeli az étvágyat, és erősíti az ízlelést.
Citromfű- a citromfű szintén görcsoldó és szélhajtó, serkenti az étvágyat és az epeműködést.
Kakukkfű- fertőtlenít, nyugtatja a gyomrot és a beleket, segít a bélférgek elkerülésében, valamint helyreállítja az emésztés egyensúlyát és egészséges működését.
Kamilla- a kamilla nemcsak finom, hanem a belőle készült tea sok betegség megoldását jelentheti. Teaként gyomornyugtató, enyhe szélhajtó és étvágynövelő hatásai miatt alkalmazzák leginkább.
Borsmenta- a borsmenta nagyon sokrétű gyógynövény, hatásai révén remekül alkalmazható szélhajtásra, görcsoldásra, idegnyugtatásra, étvágytalanság ellen, valamint renyhe gyomorműködés esetén. Teaként fogyasztva nem csak jó ízű, hanem maximálisan megnyugtatja a háborgó gyomrot, így a hányingernek az egyik legmegfelelőbb ellenszere lehet.

ÖSSZEFOGLALVA: Az emésztési problémák abból adódnak, hogy egészségtelen életmódot folytatunk, minden tünetre egy újabb gyógyszerrel állunk elő. Emésztőrendszerünket kikészítjük a mértéktelen étkezéssel, a gyógyszerekkel, és ahogy az a reklámokban is szerepel, felborul a bélflóránk. Változás csak akkor következik be, ha évente kétszer tisztítókúrát hajtunk végre, magunkhoz veszünk szerves táplálék kiegészítőket, azaz feltöltjük a szervezetet. Naponta fogyasztunk arányosan zöldséget és gyümölcsöt, és nem felejtkezünk el a megfelelő FOLYADÉKBEVITELRŐL! Figyeljünk oda testünk apróbb, és már mindennapossá vált jelzéseire, hogy a kisebb problémák ne nőjék ki magukat nagyobbra!

Forrás: www.doktorx.hu