Emlő Ultrahang


Mire alkalmas az emlők ultrahang vizsgálata?


35 éves kor alatt a női emlő dús mirigyállománya a hagyományos röntgen mammográfia számára csak korlátozottan vizsgálható. Ebben az életkorban egy tapintható elváltozásról ultrahang vizsgálattal eldönthető, hogy folyadéktartalmú (ciszta), vagy szöveti szerkezetet mutat, hogy egymagában, vagy többedmagával van jelen. Az eredmény ismeretében döntünk arról, hogy kontroll, mintavétel, illetve további vizsgálatok szükségesek-e? A nagy feloldóképességű vizsgálófej segítségével megállapíthatóak a tejutak tágulatai, a mirigyállomány gyulladásos folyamatai is.

35 év felett az ultrahang vizsgálat önmagában elégtelen a pontos véleményalkotáshoz, az esetleges rosszindulatú folyamat biztos felismeréséhez. Emiatt (néhány kivételtől eltekintve) kizárólag a röntgen-mammográfia kiegészítéseként alkalmazzuk. Nem alkalmas az emlők ultrahang vizsgálata 35 éves kor felett a mellrák szűrővizsgálatára, nem helyettesíti a mammográfiát.
A vizsgálat része a kétoldali hónaljárok, a kulcscsont feletti és alatti területek, valamint a szegycsont környezetének a vizsgálata is, melynek során megnagyobbodott, kóros nyirokcsomókat lehet felismerni.

Előkészítés:

A vizsgálat különleges előkészítést nem igényel. A vizsgálatnál az emlőket kell szabaddá tenni, tehát célszerű úgy öltözni, hogy e terület egészen a derékig könnyen szabaddá tehető legyen.

Az emlő önvizsgálata


Vetkőzzön le derékig és erős fényben álljon a tükör elé. Csípőre tett kézzel nézze meg a melle alakját. A két mell nagysága és alsó szélének szintje között mutatkozó kisebb eltérés általános, ez nem kóros. Nézze meg, hogy látszik-e a melleken korábban nem észlelt alakváltozás, esetleg eddig nem tapasztalt duzzanat, bőrráncosodás (narancshéjra emlékeztető elváltozás), bimbók behúzódása?


Engedje le bal karját és folytassa a vizsgálatot a mellbimbó körbetapintásával, a
bimbóudvaron belül.
Enyhén préselje össze, nincs-e vérzés, vagy savós váladékozás.
A következő vizsgálatot fekve végezze. Feküdjön hanyatt és bal kezét helyezze a feje alá. Jobb kezének középső 3 összezárt ujjával körkörösen spirál vonalban (kívülről befelé haladva) tapintsa át bal mellét, addig ismételve amíg el nem éri a mellbimbót. Az ujjak alsó lapját használja, ne az ujjbegyeket.


Körkörös mozdulatokkal vizsgálja meg hónalját is. A hónalj mélyedésével kezdje és a hónaljban lefelé a mell irányába haladjon.
Ujjbeggyel tapintsa át a kulcscsont feletti árkokat is. Ezt a fekvő helyzetben készült vizsgálatot megfeszített mellizommal is végezze el.
Ezután helyezze jobb kezét a feje alá és vizsgálja meg jobb mellét is.Ha a mellre vagy a mellbimbóra gyakorolt enyhe nyomás hatására mellében megvastagodást, csomót, daganatot vagy köteges elváltozást tapint (amely az esetek döntő többségében fájdalmatlan!), mellbimbójának, esetleg a mell bőrének behúzódását, kisebesedését, megvastagodását véli felfedezni, ha mellbimbójából véres vagy savós váladék szivárog vagy mellét visszatérően fájdalmasnak, duzzadtnak érzi (menstruációtól függetlenül) haladéktalanul forduljon orvoshoz!