Fogamzásgátlás I.

FELELŐS CSALÁDTERVEZÉS

Napjainkban számos módszer teszi lehetővé a terhesség vállalásának időzítését.
Felelős családtervezést alkalmazva a várt gyermek a pár által közösen kívánt időben, megfelelő körülmények közé születhet. A nem kívánt terhesség megelőzésére szolgáló fogamzásgátló eljárások megakadályozzák a petesejt és a hímivarsejt találkozását, a megtermékenyülést, illetve a beágyazódást. Az ismert módszerek között vannak nagy biztonsággal alkalmazhatók, illetve kevésbé megbízható eljárások. A fogamzásgátló módszerek biztonságát a Pearl-index jellemzi. A szám azt mutatja meg, hogy az adott módszert egy éven keresztül alkalmazó 100 nő között hány terhesség jön létre.

A FOGAMZÁSGÁTLÁS MÓDSZEREI

-   naptári módszer: kevésbé megbízható hagyományos fogamzásgátló módszer. Évezredek óta széles körben, változatos formában használják. Az időszakos önmegtartóztatás, a menstruációs ciklus ismeretén alapul. A pár kerüli az együttlétet a peteérés időpontja körül, azonban ennek több hátránya van. Fiatalkorban mind az önmegtartóztatás, mind – különösen szabálytalan ciklusok esetén – a peteérés kiszámítása nehézségekbe ütközik, így nem kellően hatékony módszer.
megszakított közösülés: hasonlóan nem megbízható módszer. Lényege, hogy a partner a hímvesszőt az ejakuláció előtt eltávolítja a hüvelyből, így megakadályozva a spermiumok bejutását. Alkalmazása nem mindig sikerül, ugyanakkor már az előváladékban is lehetnek spermiumok, kockáztatva a módszer sikerét. Ilyen együttlétek után javasoljuk sürgősségi fogamzásgátló tabletta használatát.
-   gumi óvszer (kondom): megfelelő használata esetén megbízható, bár nem éri el a hormonális fogamzásgátlás hatásfokát. A vékony gumiból készült eszközt különböző síkosítókkal, spermium ellenes (spermicid) anyagokkal vonhatják be. A módszernek lényeges mellékhatása, veszélye nincs, legnagyobb előnye,  hogy az együttlét teljes ideje alatt alkalmazva véd a szexuális úton átvihető fertőzések jó részével szemben is. Mindenképpen javasoljuk használatát új partner, alkalmi kapcsolat esetén. Sajnos éppen a méhnyakrák kialakulásában szerepet játszó human papillomavírus (HPV) fertőzés továbbadását nem akadályozza meg.
-   hüvelyi pesszárium és méhszájsapka: megakadályozzák a spermiumok feljutását a méhbe. Szeretkezés előtt kell a hüvelybe felhelyezni. Kevésbé megbízható mint az óvszer, és alkalmazása is nagyobb rutint igényel. Hatékonysága fokozható spermicid anyag egyidejű alkalmazásával.

A lényegesen megbízhatóbb módszerek közül a méhen belüli eszköz, illetve
hormonális fogamzásgátlás alkalmazása terjed el széleskörűen.
Magyarországon
sterilizációs műtétet ritkán végeznek.

méhen belüli fogamzásgátló eszköz (intrauterin eszköz – IUE): a méh üregében elhelyezkedő különféle alakú műanyagból és esetenként fémből álló eszköz, amely a nyálkahártyát alkalmatlanná teszi a beágyazódásra. Köznapi elnevezése (,,hurok”) alakjára utal, bár a mai eszközök már T alakúak. Általában menstruáció alatt a hüvelyen keresztül vezetik be. Hosszú távú, biztonságos védelmet nyújt, de használata növelheti a kismedencei gyulladások előfordulását. Felhelyezésüket inkább már szült nőknek ajánljuk. A méhen belül folyamatos, kis mennyiségű progeszteron kiáramlásával növeli a módszer biztonságát, csökkenti a gyulladás előfordulását valamint a menstruációs vérvesztést.
hormonális fogamzásgátlás (tabletta): immár 50 éve alkalmazzák a nők világszerte. Az elmúlt évtizedekben természetesen lényeges változások zajlottak le: egyre alacsonyabb hormontartalmú és megbízhatóbb készítmények jelentek meg, ezáltal csökkent a káros mellékhatások előfordulása, a tablettás készítmények mellett a módszer új, korszerű ,,havi” formában is elérhetővé vált.
esemény utáni tabletta: a hormonális fogamzásgátlás speciális formája. Az előre nem tervezett, védekezés nélküli együttlét után tehet jó szolgálatot.
-   hüvelygyűrű: a hatóanyag tartalom a hüvelybe helyezett gyűrűből 21 napon keresztül folyamatosan szívódik fel. Ezt követően a gyűrűt eltávolítjuk és 7 napos szünet (akárcsak a tablettaszedés során) után helyezünk fel új gyűrűt. Nem igényel napi odafigyelést, a fogamzásgátlással elég havonta egyszer törődni. Mivel a hatóanyag a hüvelyhámon keresztül szívódik fel, a gyomor-bél rendszer megbetegedései hatását nem befolyásolja. A hüvely nyálkahártyán át gyógyszereket eddig is juttatunk a szervezetbe, a fogamzásgátlók ilyen alkalmazása azonban csak a közelmúltban terjedt el.
A felhelyezés orvosi közreműködés nélkül, egyszerűen megoldható. A hüvely nyálkahártyáján keresztül a hatóanyag felszívódása tökéletesen biztosított, ugyanakkor, mivel a hüvely felső harmada kevesebb idegvégződéssel rendelkezik, a gyűrű nem érezhető. A felszívódási viszonyok miatt (a gyomor-bélrendszer kikerülése) kevesebb hormonmennyiség is elegendő a kívánt hatás elérésére, ezáltal a jelenleg elérhető hormonális készítmények közül a hüvelygyűrű jelenti ilyen szempontból a legkisebb napi terhelést (15ug etinilösztradiol(nap)

Pearl index táblázat

EGYES MÓDSZEREK HATÉKONYSÁGAForrás: www.doktorx.hu