Fogamzásgátlás II.

FOGAMZÁSGÁTLÁS

Immár 50 éve alkalmazzák a nők világszerte a hormonális fogamzásgátlást. Az elmúlt évtizedekben természetesen lényeges változások zajlottak le: egyre alacsonyabb hormontartalmú és megbízhatóbb készítmények jelentek meg, ezáltal csökkent a káros mellékhatások előfordulása, a tablettás készítmények mellett a módszer új,  korszerű ,,havi” formában is elérhetővé vált.

A hormonális fogamzásgátló készítmények többsége kombinált fogamzásgátló tabletta, mely a női szervezet két hormonját: tüszőhormont (ösztrogén) illetve sárgatesthormont (progeszteron) tartalmaz. A csak sárgatesthormont tartalmazó készítmény használatát elsősorban szoptatás alatt javasoljuk, illetve olyan esetekben, amikor a kombinált fogamzásgátló tabletták más összetevője, az ösztrogén valamilyen ok miatt ellenjavallt.

A hormonális fogamzásgátlás speciális formája esemény utáni tabletta. Az előre nem tervezett, védekezés nélküli együttlét után tehet jó szolgálatot.

Az elmúlt 40 évben az alkalmazott kombinált készítmények hormontartalma egyre kisebb lett,biztos fogamzásgátló hatásuk mellett számos előnyös mellékhatásuk is ismertté vált, kedvezőtlen mellékhatásaik pedig megfelelő körültekintéssel nagyrészt kivédhetők. A kombinált fogamzásgátló készítmények a peteérés gátlás mellett, csökkentik a spermiumok megtermékenyítő képességét, nehezítik a spermiumok feljutását a hüvelyből a méh és a petevezető felé.

A kedvező mellékhatások közül kiemelendő a menzesz mennyiségének csökkenése, a menzesz alatti görcsök megszűnése. Feltehetően a peteérés tartós gátlásának következtében a hormonális fogamzásgátlást használók körében a későbbi életkorban kisebb a petefészekrák és a rosszindulatú méhnyálkahártya daganat kialakulásának veszélye. Hasonló okok miatt alkalmazásuk alatt ritkábban alakul ki jóindulatú emlőelváltozás és petefészek cysta.

A kedvezőtlen mellékhatások egy része átmeneti és egészségkárosító hatása biztosan kizárható: az első néhány hónapban tapasztalható pecsételő vérezgetés, enyhe emlőfeszülés rendszerint magától elmúlik.

Az egészségkárosító kockázatok közül legismertebb az érelzáródás (trombózis) esetleges kialakulása. Nemzetközi tanulmányok igazolták a trombózis fokozott kockázatát fogamzásgátló tablettát szedő nők körében, de az is kiderült, hogy ez a fokozott kockázat általában egyéb tényezőkhöz is kötött.: 35 éve feletti életkor, dohányzás, családban előforduló korábbi trombózis, társult egyéb betegségek (cukorbetegség, magas vérnyomás) jelzik a magasabb rizikót. A családi előfordulás egy jelentős részében sikerült egy genetikai elváltozás azonosítani, ami egy vérvétellel előzetesen kiszűrhető, így az ilyen irányú fokozott kockázat kizárható.

Meglévő betegségek esetén – mint a korábban említett magas vérnyomás, cukorbetegség, epebetegség – a tabletta szedése fokozott körültekintést igényel, illetve nem javasolható. Ilyen esetekben orvosával, partnerével közösen dönthetnek a további tennivalóról, a fogamzásgátlás Ön által is választható formájáról. Ugyancsak indokolt orvosi konzultáció bármilyen egyéb, lehetséges szövődményre utaló, szokatlan tünet (fejfájás, szédülés, visszatérő vérzészavar, mellkasi, hasi fájdalom, stb.) jelentkezése esetén.

Kockázati tényezők hiányában, évenkénti orvosi ellenőrzés mellett a hormonális fogamzásgátlás éveken át biztonsággal alkalmazható, a mai korszerű, alacsony hormontartalmú készítmények mellett szüntet tartani sem indokolt. Ma már általánosan elfogadott, hogy egészséges fiatal nőkben a módszer előnyei messze meghaladják az esetleges kockázatot.

A fogamzásgátló tabletták hatékonysága (Pearl-index) igen jó, azonban csak pontos napi tablettaszedés esetén áll fenn. A tapasztalat hiánya miatt fiatalkorban különösen gyakori az elfelejtett tabletta, így a nem kívánt terhességek aránya. A tablettaszedés hibája természetesen nemcsak a fiatalokban fordul elő, nemzetközi vizsgálatok alapján a tablettaszedő nők 50 százaléka a szedés első három hónapjában legalább két tablettát elfelejt bevenni.

Ez a szedési hiba – különösen ha a ciklus elején fordul elő – már lényegesen csökkentheti a védekezés biztonságát. A kihagyott tabletta mellett a felszívódás zavarát okozó hányás, hasmenés is lényegesen csökkenti a megbízhatóságot.

Az USA-ban a 3,5 millió nem kívánt terhességből kb. 20 %-a tablettaszedési hiba miatt jön létre. Ezt támasztja alá egy magyar internetes honlapon található kérdőív adata is. A tesztet kitöltő 10.983 hölgy közül 35%-uk havi 1x elfelejtette bevenni a tablettát. Meglepő azonban, hogy a hölgyek csupán 45%-a van tisztában azzal, hogy 1 tabletta kihagyása is előidézhet terhességet. Minden olyan módszer ami nem igényel odafigyelést, csökkenti a terhesség veszélyét. Ezért nyújthat a hüvelygyűrű még a tablettánál is nagyobb biztonságot. Tartósan alkalmazott módszerről lévén szó a biztonság mellett a kényelem is fontos szempont. Az elmúlt évek tapasztalatai igazolták: a gyűrű felhelyezése nehézséget nem jelent, leeséstől nem kel tartani, a szexuális élvezetet nem befolyásolja. Fiatalok számára különösen fontos lehet a gyűrű diszkrét alkalmazhatósága. Mivel 21 napon keresztül nem igényel tennivalót, a környezet (pl. kollégiumban) számára a fogamzásgátlás ténye nem lesz nyilvánvaló.

Mivel a hüvelygyűrű esetében is hormonális fogamzásgátlásról van szó, felírásának alapelvei megegyeznek a tabletta rendelésével, hasonlóak az ellenjavallatok is. Meglévő betegségek esetén – magas vérnyomás, cukorbetegség, fokozott trombózishajlam – alkalmazása fokozott körültekintést igényel, illetve nem javasolható. Ilyen esetekben célszerű a személyre szabott fogamzásgátlást ebben gyakorlott szülés-nőgyógyász szakemberre bízni. Ugyancsak indokolt a soron kívüli orvosi konzultáció szövődményre utaló, szokatlan tünet (fejfájás, szédülés, visszatérő vérzészavar, mellkasi, hasi fájdalom, stb.) jelentkezése esetén.

Kockázati tényezők hiányában, évenkénti orvosi ellenőrzés mellett a hüvelygyűrű éveken át biztonsággal alkalmazható, alkalmazásában szünetet tartani nem indokolt. Megjelenésével új, biztonságos, fiatalkorban is alkalmazható módszer áll rendelkezésünkre a nem kívánt terhesség megelőzésére. Kifejlesztésével a napi tablettás védekezés kényelmesen alkalmazható havi alternatívája lett elérhető. Ez egyéni igények figyelembevételével különösen javasolható diszkrét, megbízható, napi odafigyelést nem kívánó eljárást igénylő páciensek számára.