Gyerekekre ártalmas ásványvíz -
oda kell figyelnünk, mi van a palackon!


Egy nemrég készített vizsgálat megállapította, hogy magas fluorid tartalma miatt a Visegrádi ásványvíz ártalmas a hét éven aluli gyermekek számára. A gyártó peres útra terelte a dolgot, ám a bíróság megállapította, hogy a mérés nem tévedett, s a kérdéses palackokra figyelmeztető feliratot kellett volna tenni.


A Magyar Ásványvíz Szövetség elnökét arról kérdeztük, miért kerülhetett forgalomba a veszélyes víz és hogy fogyasztóként hogyan védhetjük ki a hasonló ártalmakat.

Az IPM magazin ásványvíz-tesztje szerint több ásványvíz tartalmaz gyerekek számára mérgező vegyületeket. Az érintett cégek beperelték a magazint, ám a jelenleg is zajló bírósági vizsgálat igazat adott az újságnak a Visegrádi ásványvíz esetében. Indoklásuk szerint a mérés precíz volt és tényleg túl sok a fluorid a kérdéses vízben, amit gyerekekre gyakorolt káros hatása miatt a palackok címkéjén is fel kellett volna tüntetni. De valójában miért elég egy felirat? Hiszen a vásárlók többsége szinte olvasatlanul teszi bele kosarába, főként a kedvező áron kínált palackokat...

Fehér Tibor a Magyar Ásványvíz Szövetség elnöke megkeresésünkre elmondta, hogy az üggyel kapcsolatos vizsgálat jelenleg is zajlik, ugyanis a Visegrádi ásványvíz fellebbezést nyújtott be a bíróság döntésével kapcsolatban. A kérdéses terméken ugyanis a gyártó is folyamatosan végzett vizsgálatokat, amelyek a fluoridra vonatkozóan azt mutatták, hogy az a határérték alatt mozog. Ezzel szemben áll az IPM mérése, amely valóban magasabb értéket mutat, a bíróság azonban nem szorgalmazott egy harmadik, független szakértői vizsgálatot, amely eloszlathatná a kérdést, hogy melyik eredmény felel meg a valóságnak.

A fenti példa is azt mutatja, hogy a napjainkban megnövekedett ásványvíz-fogyasztás és az egyre csak bővülő kínálat mellett komolyabb figyelmet kell fordítanunk arra, hogy mi olvasható a palackozott víz címkéjén. Az ásványvíz szövetség elnöke úgy véli, mivel az ásványvíz lényege éppen a benne oldott anyagokban rejlik, így a fogyasztóktól valóban elvárható, hogy a választáskor tájékozódjanak róla, milyen anyagokat tartalmaz az általuk preferált víz. Ezt egyébként a gyártóknak természetesen kötelező is feltüntetni.

Sokakban azonban az a kérdés is felmerülhet, hogy van-e más, esetleg szintén egészségre ártalmas anyag, amelyet nem feltétlenül jó, ha nagy mennyiségben juttatunk a szervezetünkbe. Fehér Tibor szerint csupán a fluorid az, amellyel vigyáznunk kell, és itt is kötelező a gyártónak feltüntetni a csomagoláson, ha a termék ilyen szempontból veszélyes. Egyéb ártalmas anyagok nem lehetnek az ásványvizekben, hiszen az engedélyezési eljárás során csak tiszta, védett rétegekből származó vizet engednek a forgalomba.

Az is érdekes kérdés, miért nem tüntetik fel a palackokon, hogy a vízben rejlő összetevők hogyan hatnak szervezetünkre, hiszen mi egészségügyi tapasztalat híján könnyen eltévedhetünk az ásványok útvesztőjében. Noha ez valóban megkönnyítené a fogyasztókat a választásban, a szakértő elárulja, hogy ez a fajta tájékoztatás szigorúan tiltva van az ásványvizek esetében. Ennek részben az az oka, ez befolyásolná a termékek versenyét, részben pedig az, hogy egyénenként változhat egy-egy anyag szervezetre gyakorolt hatása.

Noha valóban nincs két egyforma víz, az ásványvizeket valójában nem azért kell fogyasztani, mert ásványi anyagokat tartalmaznak. Ezek elsősorban a folyadékveszteség pótlására szolgálnak, az ásványi anyag-tartalom már csak "hab a tortán" - véli a szakértő, aki megnyugtatott minket: attól senkinek nem kell tartania, hogy túladagolja az egészséges összetevőket. Ahhoz ugyanis extrém mennyiséget, napi 10-15 litert kellene elfogyasztani egy termékből.

Forrás: www.doktorx.hu