Hajhullás.....................de mitől???

Hajhullás……….. de mitől?

Szinte mindenki életében előfordul, hogy a szokásosnál erősebben hullik a haja.
Nézzük általánosan, az orvosi szakirodalomból ismert okokat.Egy kis hajbiológia


Az egészséges ember körülbelül 100-150 ezer hajszálából 10-15% van nyugalmi fázisban, így a szakirodalom szerint napi kb. 100 hajszálnak a kihullása természetes.
Az élet folyamán minden egyes szőrtüsző 20-30 új hajszálat növeszt. Minden új hajszál a genetikus kód függvényében 2-7 évig növekszik, s akár egy méteres hosszúságot is elérhet ez idő alatt, majd egy körülbelül 3 hónapig tartó nyugalmi fázisba kerülés után a hajszál kihullik.

Figyelem !


Fontos, hogy a normálistól eltérő hajhullást, illetve a hajtömeg – hullás nélküli-csökkenését vegyük komolyan, mert a hajbetegségek nagy részének hátterében valamilyen belszervi probléma áll és a hajhullás csak a tünet. A hajbetegségek kezelésénél is elsődleges a kiváltó ok feltárása, az alapbetegség kezelése, mert így érhető el leginkább a kozmetikailag megfelelő, tartós hajnövekedés.

Mindenhol hullik….

A diffúz hajhullás gyakran általános okokra vezethető vissza. Okai fertőző betegségek, a szervezetet ért erős stressz, kimerülés, a 3 hónapon belüli súlyos megbetegedések, műtétek, gyógyszeres kezelés, lázas állapot, hormonális változások, gyors fogyókúra környezetszennyezés, vegyi mérgek, pszichés feszültség, több krónikus megbetegedés, különösen a kötőszöveti betegségek, felszívódási zavarral járó bélbetegségek, endokrin rendellenességek, vese-, májbetegségek és a daganatos megbetegedések is összefüggésbe állhatnak a hajhullással. Vitaminok, ásványi anyagok hiánya, de az A-vitamin túladagolása, továbbá hajfestékek, dauervíz használata is diffúz hajhullást okozhat.

A következménye, hogy pár hónap alatt a hajzat erősen megritkul, és ki is hullhat teljesen.
Az A-vitamint, B5-provitamint, B6-vitamint, sok A-, B-vitaminkomplexet, C-, E-, H- (biotin - koenzim R) és F-vitamint tartalmazó samponok ma már hétköznapivá váltak, mert jelenlétük nélkülözhetetlen a haj növekedéséhez.
A pantoténsav, folsav, para-amino-benzoesav javítja a bőr- és hajstruktúrát, elősegítheti az őszülés folyamatainak lassítását.

Foltos hajhullás hátterében genetikai okok, autoimmun eredet, hormonális hatások, psizchés zavarok, bakteriális/gombás gócfertőzések állhatnak. Néhány esetben a kopasz foltok a beteg kóros viselkedése miatt keletkeznek: a beteg maga tépi ki hajszálat, s ilyenkor elengedhetetlen a pszichológiai kezelés. Gyakori, hogy a laborvizsgálatokból nem derül fény a pontos kórokra. Egy hajhullásos betegre az orvosnak sok időt kell fordítania, hogy sikerüljön felállítani a helyes diagnózist.

A kozmetikai problémákra (hajfestés, formázás, fésülés stb.) visszavezethető, látható hajhullás a hajszálak töredezésének eredménye. Könnyen gyógyítható a károsító tényezők elhagyásával és a helyes hajápolással.

Nagyon sok rétű vizsgálat sorozatból lehet tehát kideríteni, hogy hol keressük a bajt. Közben értékes napok, hetek esetleg hónapok telnek változatlanul, várakozással telve, eredménytelenül.

Figyelem! A legfontosabb, hogy ne törődjünk bele !

A hozzám forduló panaszosok bajmegállapításánál sokat segít számomra a sok év alatt tapasztalataimból – műszeres vizsgálatok segítségével – felállított skalpdiagnosztika. Ennek segítségével pontosan, rövid idő alatt meg lehet állapítani, hogy mely szerv kóros eltérése, működési zavara áll a háttérben. Ez – a személyre szabott, ekkor már célirányos külső és belső terápiákkal - lényegesen meggyorsítja a javulást.

Kis Éva
Holisztikus hajgyógyász
Skalpdiagnoszta
Nice Hajgyógyászat

Forrás: www.doktorx.hu