Hiperhidrózis- avagy a kellemetlen népbetegség

Ebben a tanulmányban szó esik a kóros izzadás kialakulásáról, annak okairól. A túlzott izzadást okozó mirigyek fajtáiról, továbbá arról, hogy lelki téren hogyan nyilvánul meg. Végül természetes tippek találhatók, melyek azonnal hatnak erős izzadás ellen.

Tények a verejtékezésről

Testünk mintegy 2-4 millió izzadságmirigyének többsége a talpunkon, a tenyerünkön és a hónaljban található. A hőmérséklet változásai, a hormonok, valamint hangulatunk hatására a bőrben található idegvégződések aktiválják ezeket a mirigyeket, és megindul a verejtékezés (a hőcserét szabályozó folyamat). Izzadságot termelünk, a nedvesség elpárolog, és a bőr lehűl.

Bár az izzadás sokszor nagyon kellemetlen, de ez a folyamat segít a testhőmérséklet szabályozásában, és a szervezet így választja ki az anyagcsere során felhalmozódott méreganyagokat is. A verejtékezés kellemetlen szagát a bőrön lévő baktériumok okozzák.

Hol keressük az izzadás okait?

A túlzott izzadás legjellemzőbb okai között szerepelnek az alábbiak:

Sokat izzadó szülő

A Hiperhidrózis (orvosi szakkifejezés a krónikus, túlzott izzadásra) lehet genetikai eredetű, tehát öröklődhet.
Szorongás
A stressz vagy a feszültség is kiválthatja az izzadást. Próbálja meg csökkenteni a stressz hatásokat rendszeres edzéssel, pl. futással, biciklizéssel. Sport közben az izzadásnak helye van, hosszú távon viszont segíthet a stressz - így a túlzott izzadás - leküzdésében is.
A menstruáció is befolyásolja az izzadást- a női nemi hormonok megemelkedő szintje fokozottabb működésre serkenthetik az izzadságmirigyeket.

LELKI OKAI:

Lelki tényező lehet a stressz. Mikor olyan helyzetbe kerülsz, mely megnöveli izgalmi állapotod, és a szervezeted úgynevezett vészhelyzeti állapotba kerül, azonnal több izzadságot kezdesz termelni. Ennek megoldása - a stressz elkerülése mellett - a helyzetre való felkészülés. Ha tudod, hogy állásinterjúra mész, akkor készítsd fel magad a várható helyzetre. Gyakorold be, hogy mit szeretnél mondani, és tudatosítsd magadban, hogy izgulni fogsz, de ez nem okozhat problémát.

Izzadságmirigy két fajtáját ismerjük:

1.) Az ekrin nevű mirigyből mintegy 3 millió található testünkön fejtől a lábujjig. Ez felel a testhőmérséklet egyenletesen tartásáért, áttetsző, szagtalan verejtéket választanak ki. Legfontosabb élettani funkciójukat a test hőszabályozásában töltik be, víz, só és egyes melléktermékek pórusokon át történő kiválasztásával. Emocionális ingerek (feszültség, szorongás, izgalom, stressz), valamint fizikai megterhelés hatására jelentősen fokozódik a verejtéktermelés.

2.) Az apokrin mirigyek elsősorban a hónaljban és a genitáliák tájékán találhatók és a pubertáskor kezdetén aktiválódnak a testszőrzet növekedéséhez és más, a felnőtté-válással kapcsolatos fizikai változásokhoz kötődve. Ez felelős a testszagért. A Hiperhidrózis e fajtája onnan ismerhető fel, hogy az izzadás bizonyos területeken aktív: láb, tenyér, és/vagy hónalj. Az izzadás érintheti még a homlokot, ágyékot is. Az izzadság mennyisége általában állandóan magas, vagy erőfeszítés esetén emelkedik meg az indokoltnál magasabb szintre. Kiváltó oka pontosan nem ismert, öröklődő.

Helyi hiperhidrózisnál a következőket ismerjük:
• Hónaljban
• Kezeken
• Lábon

A kiterjedt hiperhidrózis:

Az egész testre kiterjedő fokozott izzadás. Általában más betegségekkel hozható kapcsolatba: pajzsmirigy-túlműködés, mellékvesekéreg probléma, cukorbetegség, hormonális zavarok, szívgyengeség, idegrendszeri betegség, nagyfokú szorongás, a szimpatikus ideg sérülése… Ebben az esetben a kiváltó okot kell megkeresni, majd kezelni. A probléma felkutatásával és gyógyításával általában az izzadás is abbamarad.

Mikor lehet beszélni hiperhidrózisról?

Mi az a határ, amin belül az izzadás még normálisnak tekinthető? Aki egyéb betegség nélkül a normálistól kezdve a hideg környezetig, bármely szituációban, testi megerőltetés és egyéb kiváltó ok nélkül is izzad, valószínűleg hiperhidrózisban szenved.

A túlzott izzadás kiváltó okai:

Valószínűleg a központi idegrendszer hibás működésében lehet a kulcs. Az izzadás lehet általános egy családon belül, azonban generációkat átugorva is öröklődhet. Különböző a hormonháztartást érintő változások idején (pubertáskor, terhesség, átmeneti évek) fokozódhat az izzadás, azonban vissza is térhet (ritkábban) normális szintre.

További okai lehetnek még:
- Hideg / vagy meleg
- Testi megerőltetés
- Alkohol / Kávé / Tea / Dohányzás / Erős fűszerek
- Stressz / Félelem / Erős érzelmek

Természetes és azonnal ható tippek erős izzadás ellen:
Próbálja ki ezeket a tippeket, melyeket azért szedtünk össze, hogy kevesebbet költsön a káros izzadás gátlókra:

1. Reggel és este mossa meg a lábait, és kenje be dezodoráló krémmel, vagy rozmaringos testápolóval dörzsölje be (frissít, és kellemes illata van).

2. Mindig alaposan szárítsa meg a lábait (a lábujjak között is), hogy ne telepedhessenek meg a gombák.

3. Otthon járjon mezítláb vagy friss gyapjú zokniban (naponta váltson cipőt, az éppen nem használtat pedig szellőztesse ki).

4. Hordjon pamut zoknit. A műszál elzárja a nedvesség és a meleg útját, és izzadást okoz.

5. Havonta váltson talpbetétet, sok nedvességet felszív.

6. A kapható izzadás gátló készítmények leginkább hónaljban csökkentik az izzadságmirigyek működését. Hatásukra viszont viszketés léphet fel. Használjon természetes alapanyagú izzadás csökkentőket, melyek nem tartalmaznak alumíniumot (eltömíti a pórusokat, szőrtüszőket, így meggátolja, hogy a méreganyag távozzon a szervezetedből, ráadásul más káros hatásai is ismertek)

7. Fogyasszon – napszakonként elosztva – három csésze zsályateát (egy teáskanál zsályalevelet forraljon fel fél liter vízben, és hagyja benne 10 percig). Nagymértékben csökkenti a verejtékezést (és még finom is)

Összefoglalva- a kóros izzadás megszüntethető! Nem kell vele együtt élni. Megfelelő vizsgálattal könnyen kideríthető eme „betegség” oka, és célzott kezelésekkel rövid időn belül megszüntethetők az izzadás okozta kellemetlen tünetek!


Forrás: www.doktorx.hu