HPV – Humán Papillóma Vírus

A HPV manapság az egyik leggyakoribb, szexuális úton terjedő kórokozó. A vírus elsősorban a nőket veszélyezteti.
Becslések szerint a szexuális életet élő nők kb. 20-40 %-a lehet fertőzött. A méhnyakrák kialakulásáért döntő többségben a HPV tehető felelőssé.

A HPV fertőzés jó része immunválaszunk segítségével kb. 2 év alatt meggyógyul. Az esetek egy részében azonban (5-10%) tartósan megmarad.

A HPV fertőzés egyik legegyértelműbb jele a genitáliák (nemi szervek) környékén megjelenő rózsaszínű, puha szemölcs. Ez lehet a bőrből kiemelkedő, vagy éppen sima felszínű, kisebb és nagyobb is. Sajnos a diagnózis nem ennyire egyértelmű, ugyanis sok esetben a fertőzés rejtve marad a szervezetben, és a fertőzött személy nem is tudja, hogy vírust hordoz a szervezetében.
Sokszor – de nem minden esetben – a vírusra utaló jellegzetes elváltozások fedezhetők fel a méhnyak és a hüvely nyálkahártyájának sejtjeiben, melyeket a rákszűrés során a nőgyógyász kenetben levesz, ezt elküldi a citológus részére, aki az eredményközlő lapon jelzi a HPV vírus valószínűségét.

Amellett, hogy tehetünk bizonyos megelőző lépéseket (dohányzás kerülése, gyakori partnercsere) a fertőzés elkerülése érdekében, napjainkban már mindenki számára elérhetővé vált az ún. HPV elleni védőoltás.
Fontos tudni, hogy a legveszélyeztetettebb csoport a 16 és 25 év közötti, aktív szexuális életet élő nők.

Rendelőnkben lehetőség van a HPV diagnosztizálására, és felvehető a védőoltás is.