HÜVELYGYULLADÁSOK

Hüvelygyulladások, folyások megelőzése

A hüvely legfőbb védelmét az egészséges körülmények között ott nagy számban jelenlévő laktobacilusok jelentik, melyek tejsavat termelnek és ezáltal a hüvely vegyhatását 3,8-4,2 PH közé állítják be. Ebből következik, hogy minden olyan hatás, mely ezeket a baktériumokat károsítja a fertőzést elősegíti.

-antibiotikum szedés
-túl gyakori(heti 2 feletti) hüvelyöblítés
-rendszeres ülőfürdőzés
-gyakori vízi sport
-fertőtlenítő szerek túlzott használata (Wc, fürdőkád, törülköző, fehérnemű, stb.)

A fürdést, különösen habfürdővel lehetőleg kerülje, inkább tusoljon, de a hüvelyt ne tusolja ki! Ha igényli az irrigálást –erre legjobb a floragyn oldat - maximum heti 2-szer tegye és ilyenkor használjon gynoflor (recept köteles), vagy floragyn (nem recept köteles) hüvelytablettát!

Antibiotikumot szedőknek, vízi sportot űzőknek, visszatérő hüvelyi folyással, gyulladással bajlódóknak, rendszeres használatuk javasolt. 6-12 napos kúra után 7-10 naponta 1 hüvelytabletta ajánlott. Megelőzésre igen hatásosak az intim tájékra használt törülközőt hüvelygyulladások kezelésé alatt naponta, egyébként is gyakran cserélje, vagy használjon erre a célra papírtörölközőt! A törlés iránya mindig előröl hátrafelé irányuljon! A fehérneműt és a törölközőket nem fertőtlenítse, hanem vasalja! Kerülje a túlzott édesség fogyasztást, különösen, ha gombás hüvelygyulladásra van hajlama! Mindent tegyen meg, hogy a hüvely megfelelően szellőzzön!

-Ne aludjon bugyiban!
-Ne hordjon műszálas fehérneműt!
-Kerülje a szoros nadrágok tartós viselését!
-Visszatérő panaszok esetén legalább átmenetileg hagyja megnőni a fanszőrzetét!

Miután a gomba nagyon kedveli a nedvességet, ne mosakodjon alulról naponta többször, ha viszketést érez! Ilyenkor szappanos-vizes lemosás helyett végezzen 20 %-os borax-glycerinnel való külső letörlést (nem recept köteles)
Visszatérő gombás hüvelygyulladás sokszor a szervezet ellenálló képességének a csökkenését is tükrözi, ezért ajánlott vitaminok (Supradyn, Aktival, Centrum, Multivitamin 25, stb) szedése. Hasznos lehet aloe vera gél kúra (1 liter, napi 2-3 evőkanállal),vagy akár Ispronosin szedése is  (receptköteles, 3x2 5 napig , 4 hetente 1-1- kúra, összesen 3-szor), vagy Nutrilite naponta vitamin.

Terhesség alatt, szteroid gyógyszer szedésekor fentiek fokozott betartása szintén javasolt, mert ezek az állapotok is hajlamosítanak gombás hüvelygyulladásra.

A hüvelyi savas közeget semlegesítő magas PH értékű szappanokat, tusfürdőket kerülje! Használjon 3,8 és 4,2 PH érték közötti intim szappanokat! Vigyázat,igen sok intim  szappan feliratú termék PH-ja a kívánatosnál jóval magasabb, ajánlott és bevált a Sába intim szappan.

Ha hüvelyöblítést végez, mindig fertőtlenítse az eszközt 10 percig Neomagnolos oldatban, vagy zubogó forró vízben, ajánlott az intim zuhany, mert a csöve átlátszó és látható, ha bepenészedik.

A menses gyenge vérzéssel járó napjaiban kerülje a tampont, vagy csak erre szolgáló kisebb méretűt használjon, mert túlzottan kiszárítja a hüvelyt!

Hajlamosít a hüvelygyulladásra a mesterséges, vagy természetes menopausa (vérzés elmaradása), a tartós vérezgetés, a túl gyakori nemi aktus (akár óvszerrel, akár anélkül), a túl száraz hüvely. Utóbbi esetben közösüléskor használjon Bartholine, vagy egyéb sikosító krémet (az óvszert nem károsítja). Ilyenkor javasolt a kamillás ülőfürdő elhagyása, ha eddig szokásban volt, valamint szóba jön lokális, esetleg tablettás hormon kezelés, főleg változó kor után: Ovestin (nem recept köteles), Ortho-gynest D (receptköteles).
Ha bármilyen hüvelygyulladás miatt helyi, vagy tablettás-kapszulás kezelést kapott, annak befejezése után 6-12 napos Gynoflor, vagy Floragyn kúra csökkenti a kiújulás lehetőségét. Visszatérő fertőzések esetén mindig gondoljon a partner kivizsgáltatására is, mert a férfiak gyakran csak továbbadják, de nem észlelik a bajt.

Kerülje a túlzsúfolt uszodákat, strandokat, lehetőleg feszített víztükrű, nem túl meleg vizű, kellően klórozott uszodát válasszon, ahol gyakran cserélik a vizet! Ne üljön meleg vizű kismedencébe, ücsörgőbe! Ne használjon se Canestenes se egyéb hüvelytampont fürdéskor, de azonnal öltözzön át száraz ruhába fürdés után! Nem optimális körülmények ( túlzsúfoltság, stb) esetén végezzen hüvelyöblítést, majd helyezzen fel 1 Gynoflor, vagy Floragyn hüvelytablettát!

WC használatakor használat előtt húzza le a WC-t, terítse le a deszkát, majd nyugodtan üljön rá!Ha fölé guggol a szemérem tájék sokkal jobban feltárul a WC-n ,a fertőzést nem a felfreccsenés hanem a WC feletti baktérium felhő hüvelybe jutása okozza.

Ha 1 éven belül több mint 4 gombás hüvelygyulladása volt ezt beszélje meg nőgyógyászával mert ennek speciális elhúzódó tablettás, vagy kapszulás kezelés a gyógymódja : Orungal, Diflucan, Mycosist-Gyno (recept kötelesek).
Ha különböző típusú hüvelygyulladásai, folyásai voltak eredménytelen kezelés esetén szóba jöhet a hüvely vaccinálása : Gynevac ( receptköteles).
Ha hüvelyi diszkomfort érzése van, vagyis úgy érzi, ebből lehet, hogy gyulladás, folyás lesz, akkor ne éljen nemi életet!
Ha a hüvelyváladéknak hal szerű szaga van, vagy vizeléskor csípő érzést érez anélkül, hogy gyakrabban kéne vizelnie, ez is lehet hüvelygyulladás jele, forduljon nőgyógyászhoz!

Dr. KOVÁCS ATTILA
Magánrendelő: 350-17-81   Kelen kórház: 205-0-205
Kék Lagúna Egészségközpont: 430-21-88

Forrás: www.doktorx.hu