Kismamák és a benőtt köröm

Az utóbbi években nagyon gyakori, hogy a terhesség harmadik hónapjától a kismamák láb körmei benőtt körmök tüneteit mutatják.

Az öregujj mind két oldalán a bőrredők megduzzadnak, gennyesednek. A köröm lemez ebbe a duzzadt részbe nő be. Van kismama, akinek ez a tünet egyszerre több ujján is jelentkezik. nagyon fájdalmas, kellemetlen.

A terhesség alatt gyógyszerek szedése nem ajánlott, így szegény kismamák vagy otthon próbálnak barkácsolni, vagy orvoshoz mennek.


A legjobb megoldás az lenne, ha egy jó pedikűrös szakemberhez mennének, aki a szoptatás befejezéséig kezelné ezeket a körmöket, melyek a szoptatás után ismét normálisan fognak nőni.


Több orvossal beszéltem ezzel kapcsolatban, de igazán konkrét választ a „miért alakult ki?” kérdésemre nem kaptam.

Az orvosok többsége a terhesség alatti átmeneti kötőszövet gyengeséggel magyarázza, mint lehetőség.

Miért nem ajánlott otthon eltávolítani ezt a benőtt köröm részt?


Először is azért, mert a terhesség alatt a láb körmök vágása nem olyan egyszerű. Ollóval könnyen megszúrhatja az amúgy is gyulladt oldalsó bőrredőt, ami még jobban elfertőződhet. Láb köröm vágásra az olló helyett ajánlott körömcsípőt használni.

Miért nem ajánlott rögtön orvoshoz menni? Az orvos a benőtt köröm részt ékbemetszéssel eltávolítja, mely nem fogja megoldani a problémát, sőt a köröm eldeformálódhat, és kialakulhat a végleges benőtt köröm.

Mi az, amit ilyenkor egy pedikűrös szakember tehet?


Először is ő megfelelő pedikűrös szerszámokkal rendelkezik. Fontos, hogy ezek a szerszámok rozsdamentes acélból készüljenek és tökéletesen élesek, fertőtlenítettek és tiszták legyenek. Kell egy vékony-egyenes pofájú körömcsípő, amivel sok esetben nem csak a vésőnek lehet megadni az irányt, hanem esetleg a benőtt, gyulladást okozó körömrészt egy vágással, ami nem fáj, teljesen el lehet távolítani. Szükség van egy éles rozsdamentes, fertőtlenített tiszta keskeny vésőre, amivel a benőtt körömrészt a csípőhasználat után tökéletesen ki lehet emelni.


A körömrész eltávolítása az első és legfontosabb teendő, hiszen ha nem szüntetjük meg a gyulladás okozóját, a gyulladást nem tudjuk kezelni.


A gyulladás kezelés már az orvos feladata. Ö dönti el, hogy milyen hatóanyagú készítménnyel lehet ezt a területet tünet mentessé tenni.

Forrás: www.doktorx.hu