Kutyatejjel gyógyítható a bőrrák?


A British Journal of Dermatology című folyóiratban jelent meg nemrégiben az a tanulmány, amely szerint a bőrrák egyik fajtája egy olyan gyógynövény nedvével is hatékonyan kezelhető, amely szinte mindenki kertjében megtalálható.A kutyatejjel kapcsolatos kísérletek azonban egyelőre még kísérleti stádiumban vannak, így az orvosok óva intenek mindenkit attól, hogy otthon kezdjenek kísérletezni a növénnyel.
A növénnyel végzett kísérletekben 36 beteg vett részt, akiknél nem melanómás bőrrákot diagnosztizáltak. Bár a bőr daganatos elváltozásai közül a melanóma nem a legveszedelmesebb fajta, viszonylag gyakran előfordul: az Egyesült Királyságban például ez a harmadik leggyakrabban diagnosztizált rákos megbetegedés.
A nem melanómás elváltozások közé tartozik többek között a bazális sejtes karcinóma és a laphámrák, amelyek elsősorban idősebb embereknél fordulnak elő. Ezeket a megbetegedéseket eddig a beteg bőrrész eltávolításával vagy speciális fényterápiával kezelték - ezek azonban nem mindenkinél működtek.
Ezeknek a pácienseknek jelenthet megoldást a kutyatej nedve: a kísérletek során ugyanis megfigyelték, hogy 15 hónapos kezelés után 68,5 százalékos volt azoknak az aránya, akik teljesen felgyógyultak a betegségből. A tudósok szerint a következő lépés egy szélesebb körű vizsgálat, amely során megállapítják, pontosan milyen aktív hatóanyagok találhatók a növényben.Forrás: www.doktorx.hu