Lisztérzékenység- táplálékod legyen az orvosságod!

Miről szól ez a tanulmány?

- A kialakulásának okairól
- A betegség tüneteiről
- Lelki okairól
- Érdekességek a betegségről

A lisztérzékenység az egész szervezetet érintő autoimmun betegség. A lisztben, gabonafélék anyagában található glutén fogyasztás hatására sérül a vékonybél nyálkahártyája. Ez emésztési panaszokat és tápanyag felszívódási zavarokat okoz. Gyermekkorban általában gyakoribb az előfordulása (tünetei krónikus hasmenés, puffadás, hasi fájdalom). A felnőttkorban kialakuló lisztérzékenység gyakran félreérhető, mert nem hasi tüneteket produkál.
Tévhitnek számít, hogy a lisztérzékenység egy örökletes betegség!
Sokáig lappanghat a szervezetben, ezért oda kell figyelni az árulkodó tünetekre már időben. Tehát a felszívódási zavarok hosszútávon hiányállapotokat idéznek elő a szervezetben, melynek első jelei a fogyás és a folyadék visszatartása (a bélnyálkahártya miatt nem tud a táplálék, tápanyag rendesen felszívódni).


Tünetei: (minden egyes életkorban változó)

Csecsemőkorban: hasmenés, zsírszéklet, hasi fájdalmak, a fejlődés lelassulása. Az első tünetek a gabonatartalmú ételek bevezetését követően pár hónappal jelentkeznek.

Gyermekkorban: hasmenés, zsírszéklet és hasfájás, fokozott gázképződés, súlycsökkenés. Soványság, és a gázos belek miatt előredomborodó has.

Felnőttkorban: vérszegénység, has puffadás, hasmenés.

Lelki okai:


Az élelmiszer allergiák hátterében mindig az elfogadás, a befogadás hiánya áll fent. Vagyis a lisztérzékenység mögött is a gabona, a tápláló erő el nem fogadása mutatkozik meg (tudat alatt tiltakozás az életet adó tápláléktól). Enyhébb esetben a szülők elleni korai lázadás, dacra vezethető vissza a betegség lelki oka.

Érdekességek a betegség kialakulásának történetéből:

• Az orvoslás már 100 éve kiderítette, hogy a gabona és kenyérfélék bélpanaszokat okozhatnak
• A II. világháború ideje alatt rengetegen nem jutottak kenyérhez, így ez idő alatt nem is volt jelen a lisztérzékenység az emberek körében, de ahogy újra elkezdtek gabonát fogyasztani, ismét előjöttek a tünetek (bélfertőzés, lisztérzékenység stb.)
• Az 1960-as években sikerült kimutatni a vérből a gluténellenes antitestet és leírni a vékonybél szövettani eltérését. Már akkor tudták, hogy ezt a szövettani eltérést nagyon sokféle ok kiválthatja.
• Japánban és fekete Afrikában ez a betegség ismeretlen, a lisztérzékenység leggyakoribb előfordulási helye Európa
• Egy 2002-es magyarországi felmérés szerint minden 344. ember lisztérzékeny
Alternatív kezelési lehetőségek:

A mai orvostudományban sokféle módszer áll rendelkezésre, hogy ezt a betegséget kezelje, de megszüntetni sajnos véglegesen nem tudja.
Ha az ok van megszüntetve, akkor a tünetek is megszűnnek!


Forrás: www.doktorx.hu

Egészségcentrumunkban lehetőség van Biocard Celiac  (lisztérzékenység) tesztre!