Miért érdemes rendszeresen sportolni?

A tudósoknak sikerült rájönniük, hogy a testmozgás miért akadályozza meg a krónikus betegségek kialakulását. A legújabb eredmények szerint ugyanis a sportolók szervezetében jóval nagyobb számban találhatóak meg a metabolitnak nevezett molekulák, amelyek a zsírbontásért és az anyagcsere normális működéséért felelősek - ezen kívül nagy szerepük van a diabétesz és a szívbetegségek megelőzésében is.


Amerikai tudósok szerint érdemes napi szinten mozogni - megfigyelték ugyanis, hogy azoknak a vérében, akik aktívan sportolnak, jóval nagyobb mennyiségben termelődnek a zsírégető molekulák, azaz a metabolitok. A kísérleti alanyok közül a maraton futók szervezetében találták a legtöbb jótékony részecskét: egy verseny lefutása után ugyanis átlagosan 1128 százalékkal nőtt meg a vérükben egyes kulcsfontosságú metabolitok száma.
A Science Translational Medicine cikke tehát felveti: nem feltétlenül a testmozgás az, ami zsírt és cukrot éget - ez csak egy eszköz arra, hogy a test megtermelje azokat az anyagokat, amelyek lebontják a felhalmozódott kilókat.

A tudósok ugyanakkor egyelőre nem tudják, hogy a futásnak köszönhető-e a képesség, hogy több metabolitot termeljen a szervezet, vagy a fitt, edzett emberek teste alapvetően, genetikailag képes erre. Az eredményeknek köszönhetően azonban így is egy lépéssel közelebb kerültek ahhoz, hogy rájöjjenek, miért tesz annyira jót az egészségnek a testmozgás.

Forrás: www.doktorx.hu