Miért véd a kávé a diabétesztől?

A kávé, reggeli elixírünk, segíthet, hogy elkezdjünk egy újabb napot, de emellett számos tanulmány kimutatta azt is, hogy véd a 2-es típusú diabétesz ellen. Mindeddig azonban nem értettük, hogy milyen mechanizmussal éri el ezt.

A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói most kimutattak egy molekuláris mechanizmust, ami megmagyarázhatja a kávé védő hatását. Egy fehérje, a szexhormon-kötő globulin (sex hormone-binding globulin, SHBG) szabályozza a szexhormonok, a tesztoszteron és az ösztrogén biológiai aktivitását, amelyeket már régen összefüggésbe hoztak a 2-es típusú diabétesz kialakulásával.
Most pedig kiderült, hogy a kávéivás növeli az SHBG plazmaszintjét.
Az eredményről Atsushi Goto, az UCLA epidemiológiai PhD diákja és Dr. Simin Liu, az UCLA epidemiológia professzora, valamint kollégáik számoltak be a Diabetes című szaklapban.
Kimutatták, hogy azokban a nőkben, akik legalább napi négy kávét isznak, kevesebb, mint feleakkora a cukorbetegség kockázata, mint a nem kávézókban.
Az SHBG közvetítő szerepét az igazolja, hogy ha az eredményeket korrigálták az SHBG szintre, a kávé védő hatása nem volt kimutatható.
Minél több kávét fogyasztunk, annál kisebb a cukorbetegség kockázata
Dr. Liu elmondta, hogy a korábbi vizsgálatok konzisztensen alátámasztották, hogy inverz kapcsolat van a kávéfogyasztás és a 2-es típusú diabétesz rizikója között: minél több kávét fogyaszt egy személy, annál kisebb a diabétesz kockázata. Úgy gondolták, hogy a kávé növelheti a szervezet glükóztoleranciáját, vagy az anyagcsere fokozásával, vagy az inzulintolerancia javításával.
A pontos mechanizmus azonban még most sem világos, noha azt tudni lehet, hogy az SHBG szintje kritikus tényező mind a diabétesz megelőzésében, mind a kockázat felmérésében.
Dr. Liu és munkatársai egy korábbi munkájukban, amely a New England Journal of Medicine-ben jelent meg, beszámoltak az SHBG két mutáns formájáról és ezek hatásáról a 2-es típusú diabétesz rizikójára: az egyik csökkentette, a másik növelte a kockázatot.
Klinikai vizsgálatok sora igazolja, hogy a szexhormonoknak jelentős hatásuk van a 2-es típusú diabétesz kialakulására, és ismert az is, hogy az SHBG nemcsak szabályozza a szexhormonok biológiai aktivitását, de számos sejt receptorához is kötődik, közvetlenül mediálva így a szexhormonok jelzéseit.
Napi 4 kávé - magasabb SHBG szint és 56 százalékkal kisebb esély a diabéteszre
„Úgy látszik, hogy az SHBG vérszintje a 2-es típusú diabéteszre való genetikai fogékonyság egyik jelzője. De most kimutattuk azt is, hogy ezt a fehérjét befolyásolja az étrend, konkrétan a kávézás” – mondta dr. Liu.
A vizsgálatba 359 olyan diabéteszes nőt vontak be, akiknek nemrég alakult ki a betegségük és 359 egészséges kontrollt. A napi négy kávét ivó nőkben szignifikánsan magasabb volt az SHBG szintje, és 56 százalékkal kisebb volt a bennük a diabétesz kialakulásának kockázata, mint a kávét nem fogyasztókban. A kávéivás előnyös hatása a legerőteljesebben az SHBG védő mutánsát hordozó nőkben érvényesült.
A koffeinmentes kávét fogyasztók számára rossz hír, hogy az ilyen kávé nem befolyásolja sem az SHBG szintjét, sem a diabétesz rizikóját

Forrás: www.doktorx.hu