PSA (prosztata) vizsgálat


Mit is jelent a PSA?
- PSA = Prosztataspecifikus Antigén - specifikus fehérje, mely a prosztatából származik.

Prosztata vizsgálati lehetőségek:
A prosztata vizsgálat minden 40 év feletti férfinek - panaszmentesen is - évente ajánlott.

A prosztatát vizsgálhatjuk ultrahanggal és vénából történő vérvétel útján is. Az ultrahangos vizsgálat során arra kapunk választ, hogy milyen a prosztata szerkezete, mérete, van- e esetleg jó vagy rosszindulatú elváltozás.


Fontos tudni, hogy a daganatos sejtek már akkor jelen lehetnek a vérben, amikor az még nem okoz fizikai tüneteket! Ezért fontos az ultrahangos vizsgálat mellett a PSA vizsgálatot is elvégeztetni. Amennyiben a családi anamnaesis pozitív (a családban fordult már elő prosztatarák), fokozottan figyelemmel kell követni az egészségi állapotot, és évente javasolt részt venni prosztataszűrésen.


Mely tünetek esetén kell a prosztataproblémára gondolni?

A prosztata jóindulatú megnagyobbodására és a prosztatarákra is jellemzőek lehetnek a következő tünetek: gyakori vizelés (főként éjszaka), vizeletürítési nehézség, a vizelet gyengén, vagy csak cseppenként jön, illetve vizelés közben jelentkezhet égő, csípő érzés, hidegrázás. Fájdalmat érezhet még a herezacskó mögötti területen, illetve fájdalmas lehet az ejakuláció is.


Sajnos sok férfi hajlamos ezeket a panaszokat a "korra" fogni, és nem törődik a figyelmeztető jelekkel. Amennyiben a fenti tünetek valamelyikét, vagy akár többet is tapasztal magán, ne várjon, jelentkezzen vizsgálatra!


Miből áll a vizsgálat?
Rendelőnkben PSA gyorsteszt készítésére van lehetőség. A teszt mindössze 2 csepp vérből elvégezhető és 15 perc alatt eredményt ad. A tesztkazettáról kiértékeléskor a gép leolvassa, hogy az eredmény mely értéktartományon belül van. Amennyiben az érték a normálistól eltér, javasolt az urológussal való konzultálás.

Milyen előnyökkel jár, ha nálunk végezteti el a PSA vizsgálatot?
- minimális (a vizsgálat végzéséhez szükséges) vért kell venni

- eredménykiadás 15 perc elteltével
- beutaló nélkül is fogadjuk a pácienseket
- pozitív eredmény esetén javaslattal látjuk el a pácienst
- csak 3000 Ft-ba kerül a vizsgálat
- a prosztata gyorstesztet minden 45 év feletti férfinak évente célszerű végeztetni, mert az időben felismert prosztatarák nagyon jól kezelhető.

Mi a teendő, ha a PSA vizsgálat eredménye magas értéket mutat?
Amennyiben az érték magas (és már megtörtént a hason keresztüli prosztata ultrahangos vizsgálat), úgy prosztata fenéken keresztüli ultrahangos vizsgálatára van szükség. A vizsgálat során ultrahangos készülékkel a végbélen keresztül megvizsgálják a prosztata alakját, tokját, szerkezetét. Amennyiben ez az eredmény is kórosat mutat, úgy szövettani mintavételre van szükség.

Hogyan lehet a vizsgálatra jelentkezni?
A vizsgálatra minden esetben előre be kell jelentkezni! Telefonon, e-mailben várjuk a jelentkezésüket.