Pszichológiai 1x1

Mitől függ, hogyan boldogulunk a nagybetűs életben? Hogyan tudunk megállni a lábunkon és helytállni a különböző helyzetekben? Miként bírjuk a mindennapok gyűrődését?

Egy biztos: a magas IQ, a jó iskolai eredmények, elitiskolák sikeres elvégzése még nem biztosíték erre! Lehet bár lángész, briliáns gondolkodó valaki, ha érzelmei felett gyenge kontrollal bír, akkor energiái nagy része elvész, mert felemésztődik az önmagával folytatott harcban. Akkor leszünk megelégedettek, akkor érezzük jól magunkat a bőrünkben és lehetünk hatékonyak, ha jó az önuralmunk és fejlett érzelmi képességekkel rendelkezünk.

Napjainkban riasztó mértékben terjednek a lelki eredetű panaszok, betegségek. Amitől leginkább szenvedünk: az önismeret hiánya, az egyre fokozódó teljesítménykényszer és stressz, az állandó szorongások és félelmek, a depresszió és az egyre fogyatkozó tolerancia - hogy csak néhányat említsek. Manapság mintha hajlamosabbakká váltunk volna az érzelmi zavarokra: magányra, depresszióra, dühre, féktelenségre, szorongásra, agresszióra. Arra azonban alig gondolunk, hogy ezeket meg is előzhetjük, és mielőtt elhatalmasodnának, megfékezhetjük. Hogyan? Ahogyan a testi egészség feltétele a test megfelelő edzése, úgy a lelkünk karbantartására, érzelmeink megismerésére, ápolására is időt kell szánnunk. A pszichológia segítségével megérhetjük a lelki folyamatainkat, eligazodhatunk az ellentmondásos érzelmi útvesztőinkben, megtanulhatunk megküzdeni a különböző konfliktusos helyzeteinkkel. Megtanulhatjuk felismerni a "vészjeleket", s így megelőzni a problémát.

Mert a leghatásosabb módszer itt is a megelőzésé. A lelki betegségek ugyanis nem váratlanul, előzmények nélkül törnek ránk. Legtöbbször éveken, évtizedeken keresztül görgetett, megoldatlan konfliktusok következménye a betegségként jelentkező kóros elváltozás.

Az életben felmerülő akadályokat, válságokat úgy oldhatjuk meg hatékonyan, a legkisebb stresszel, ha ismerjük önmagunk gyenge pontjait, majd pedig megtanuljuk a módszereket, amikkel úrrá tudunk ezeken lenni. A világot és a környezetet csak kis mértékben formálhatjuk, önmagunk felett azonban szabad akarattal rendelkezünk. Így munkánk saját viselkedésünkre, érzéseinkre, készségeinkre, gondolatainkra, tudatunk megismerésére és befolyásolására irányul.

 

Forrás: www.doktorx.hu