Selfness


A fitnesz a test, a wellness a test és a lélek, a selfness elsősorban a lélek karbantartásáért, a lelki egyensúly megtalálásáért és harmóniájáért felelős. Maga a módszer azonban ennél jóval összetettebb.


Mi ez?
A selfness a pszichológiai önismereti tréningek és a wellness ötvözését jelenti. Az önismeret erőfeszítésére, az önfejlesztésre helyezi a hangsúlyt. Nevezhetjük akár lelki szépülésnek is. Szakértőnk, Rakovszky Lujza húszéves szakmai tapasztalattal rendelkezik a pedagógia, a pszichológia és az életmód-tanácsadás területén. Ez is jól példázza, hogy a selfness esetében nagyon fontos a komplex tudás, hogy egyénre szabottan, a személyes igényeknek megfelelően álljon össze végül egy kezelés.

Mi az alapja?
Az alapgondolat, hogy ha a lelkünkben, a gondolatainkban rend van, akkor a testünk is rendben lesz. A self a legbelső énünk, a lényünk magja – a selfness lényege tehát, hogy megtaláljuk a probléma gyökerét, ez nem könnyű, hiszen többnyire még mi sem tudunk róla, olykor még saját magunk elől is titkoljuk.

Mikor és kinek ajánljuk?
Azokon segíthet, akiknek nehézséget okoz bevallani, hogy lelki problémájuk van. Egy selfness-szakértőnek az is elég, ha egyetlen konkrét tünetre panaszkodunk (legyen az álmatlanság, elhízás, gyakori fejfájás vagy fáradékonyság), vagy épp csak kíváncsiak vagyunk rá, milyen az egészségi állapotunk, az energiaszintünk. A kezelés minden esetben egy állapot- és energiaszint-felméréssel kezdődik (Voll készülékkel), amely nemcsak áthidalja a tanácsadó és a köztünk lévő távolságot, de jól oldja a feszültséget is. A "gyógyítás" során azonban általában lelkileg is megnyílunk.

Miből állhat?
Nagyon összetett és személyre, illetve problémára szabott. Része lehet: fitoterápia, ételallergia-vizsgálat, egészségkontroll (vérnyomás-, vércukorszint-ellenőrzés, savszint-meghatározás), korkontroll, energetikai kiegyensúlyozás, pszichoszomatikus eredetű betegségek kezelése (gyomorfekély, magas vérnyomás), életvezetési tanácsadás krízishelyzetek, önértékelési problémák esetén, életmódprogramok a szorongások, a fóbiák vagy a pánikbetegség legyőzésére, illetve gyakorlati tanácsok önmenedzseléséhez, önérvényesítéshez.

Az én problémám
Egy általános felmérést és táplálékallergia-vizsgálatot kértem. Kíváncsi voltam, van-e ételallergiám, amely befolyásolhatja, hogy miután lefogyok, nem tudom megtartani a súlyom. Úgy érzem, ha szénhidrátot eszem (bármilyen formában), azonnal hízni kezdek, még a fülemre is.

A vizsgálat
Egy Voll készülékes méréssel kezdtünk. A bal kezemben fogtam egy fémhengert, amely egy számítógéphez volt csatlakoztatva, eközben a mérés a jobb kezem meridiánpontjain történt egy fémmérővel. Olyan, mint az akupunktúra, csak árammal (nem érezni). A gép minden szervnél jelzi, ha túl alacsony vagy túl magas a feszültség. Nálam a kimerültségen és a torokgyulladáson kívül semmit sem találtunk. Következett az allergiavizsgálat. A gép segítségével mindenféle ételalapanyagot megvizsgálhatunk. Ha a mutató kiugrik, ott allergiáról lehet szó. Nem azt mutatja, hogy mi egészséges (nekem például a fekete tea helyett jobb, ha kávét iszom), sokkal inkább azt, hogy mely ételek ajánlottak nekünk, és melyektől jobb, ha tartózkodunk. Nálam a szalicilszármazékoknál (fájdalomcsillapítót kell váltanom), a piros paprikánál (sosem szerettem), a tönkölybúzánál és az élesztőnél ugrott ki. Így már érthető, hogy miért éreztem úgy, nincsenek rám jó hatással a péksütemények és a kenyér.

Jó tanácsok
Amellett, hogy a későbbiekben kerülöm az élesztőt, Lujza felhívta rá a figyelmemet, hogy nem baj, ha időnként kicsit hízunk, aztán fogyunk (ha 3-4 kilóról van szó). Az ősember is akkor evett, amikor volt étel, ínségesebb időkben pedig koplalt. Élettani szempontból nem rossz a testnek, ha vannak megszorító időszakok, de olyanok is, amikor elengedjük magunkat. Nem szabad úgy élni, hogy minden örömöt elveszünk magunktól. Ha pedig mégis lemondunk valamiről (és ez nem csak az evésre vonatkozik), mindig kapjunk helyette valami mást, ami örömöt okoz.

Mit tanultam?
Lujza arról is beszélt, hogy a mértéktartás hiánya nem az evéssel kezdődik (a személyiségem mélyére kell ásni a válaszokért), de hálás is lehetek érte, hiszen így tudok teljesen belemerülni dolgokba, így tudok hatékony lenni, és így tudom igazán megélni a pillanatot.

Hol?
Tájékozódhatunk a www.selfness.lap.hu-n, a szakértőt, Rakovszky Lujzát pedig a www.abacus.hu oldalon érhetjük el.


Forrás: www.doktorx.hu