TÁJÉKOZTATÓ

AZ ULTRAHANG VEZÉRELT
ASPIRÁCIÓS CYTOLÓGIAI MINTAVÉTELRŐL

Az aspirációs cytológiai szakrendelésen a bőr alatti elváltozásokból végzünk mintavételt.

A vizsgálat során vékony tűvel végezzük a beavatkozást, a fecskendőben képzett vákuummal sejteket szívunk ki (aspirálunk), majd ezután a sejtekből keneteket készítünk, melyeket mikroszkóppal vizsgálunk meg.

Ez egy diagnosztikus eljárás, melynek célja, hogy egy elváltozásról meg lehessen mondani, hogy a gyulladásos vagy esetlegesen daganatos eredetű. Ez utóbbi esetben próbálunk nyilatkozni arról is, hogy jó vagy rosszindulatú elváltozásról van-e szó.

A vizsgálat előnye, hogy ez mindössze néhány szúrással jár (általában kettő, elváltozásonként) azaz kiválthatja és feleslegessé teheti a bonyolultabb (és általában fájdalmasabb) sebészi beavatkozást szövetminta nyerésére.

A vizsgálat az esetek többségében eredményes, azaz diagnózishoz vezet. Ritkán azonban előfordul, hogy ismételt aspirációval sem tudunk sejteket kinyerni, ez általában kemény, heges, meszes elváltozásoknál fordul elő, melyek inkább a jóindulatú elváltozások kategóriába tartoznak.

Maga az eljárást végezhetjük ultrahangvezérléssel, amennyiben az elváltozás nem, vagy nehezen tapintható, illetve történhet anélkül, amikor is a vizsgálatot végző orvos a kérdéses elváltozást kézzel jól tudja tapintani. Az eljárás általában a nyirokcsomókat, fej-nyak régiót, pajzsmirigyet vagy az emlőt érinti. További előny, hogy a diagnózis gyors, azaz az esetek legnagyobb részében egy héten belül megvan az eredmény.

A mintavétel vérvételhez hasonló kellemetlenséget okoz. Az esetlegesen előforduló szövődmények: elszíneződés, véraláfutás, bevérzés, mely nyom nélkül felszívódik.

Mely szervekből vehető minta?

-    pajzsmirigy,
-     nyálmirigy
-    bőr alatti zsírcsomók,
-    nyirokcsomók.

Rendelőnkben a mintavétel eseti jelleggel történik,
telefonos előjegyzés alapján.

Időpont egyeztetés, információ:
H-p. 9-16 óráig:
(62) 46-46-46, (30) 8-46-46-46.