Terhesség alatti táplálkozás

Testsúlynövekedés (kettő helyett enni)
Átlagos alkat, életmód és testsúly mellett az ideális testsúlynövekedés terhesség alatt 9-12 kg. Elhízottaknál 7-8 kg is elég. Az első 3 hónapban heti kb. 115 g, később 300 g. a testsúly normál növekedése. Ez kezdetben napi 150 kcal, a 4. hónaptól kezdve 300 kcal többet energia igényt jelent. 150 kcal-t tartalmaz 3 dl. 1,5 %- os tej, 300 kcal-t egy nagyobb szelet kenyér.

Megkívánás:
Hátterében hormonális változások állhatnak, de sajnos nem a szervezet valós szükségletét jelzi. Egyes emlősállatoknak megvan az a képessége, hogy tudja, mire van szüksége a szervezetének, és azt fogyasztja. Az embernek, ha valaha esetleg meg is volt ez a tulajdonsága a mai agyonreklámozott világunkban ez teljesen elveszett.

Hányinger:
Főképp a terhesség során emelkedett HCG szintet, illetve az erre adott idegi választ teszik felelőssé a kialakulásáért.
Megfigyelték ugyanakkor, hogy akinek a családjában az édesanya, vagy a lánytestvér terhessége alatt hányt, sokkal nagyobb az esélye a hányingerre, hányásra. Van egy mondás szülészek között: „aki hány nem vetél.” Való igaz, akiknek hányingere van terhességük alatt kb. 2-szer, akik hánynak is kb. 4x nagyobb az esélyük, hogy kihordják a terhességet, mint akiknél semmilyen tünet nincs.
Kezelésre hozzáférhető vény nélkül kapható készítmény a Daedalon tabletta és végbélkúp, valamint a B 6 vitamin tabletta. Ajánlják a gyömbér port vízben feloldva napi 1 g-ot, több kis adagban meginni, hipnózist, kétszersült rágcsálást, zöld teát hidegen kortyolni, ágyban reggelizni, gyakrabban kis adagokat fogyasztani étkezéskor.

Vitamin és ásványi anyag bevitel:
Terhesség alatt az ásványi anyag és vitamin szükséglet nő, de nem egyforma mértékben, sőt az a vitamin túlzott bevitele (Pl. túl gyakori májfogyasztás) veszélyes is lehet. A kapható zöldségek és gyümölcsök termesztésének a körülményei (műtrágya, pernetező szerek) veszélyeket is rejthetnek, ezért én javaslom a terhességi vitaminok használatát. Ezeknek semmilyen kockázatuk nincs, sőt, a teherbe esés előtt legalább 5 héttel elkezdve a vitamin szedését, a gerincfejlődési rendellenességek kialakulásának az esélye nagymértékben csökken.
Gyümölcs és zöldség fogyasztáskor rendkívül fontos azok alapos megmosása. A zöldségeket frissen, nyersen vagy csak gyengén párolva, esetleg mikrohullámú sütőben főzve érdemes fogyasztani, hogy vitamin tartalmuk megmaradjon. Az állati eredetű vas sokkal jobban hasznosul, mint a növényi, főleg, ha megfelelő a C-vitamin bevitel. (sovány marha és baromfihús, belsőségek, szardínia)
Tápanyag bevitel:
Naponta minimum 4-szer, de akár 6x is kisebb adagokban célszerű étkezni. Különösen fontos a fokozott, főleg állati eredetű, lehetőleg zsírszegény fehérje bevitel. Gabonafélékből a teljes kiőrlésű búza, tönköly, zab, köles, rizs a legegészségesebb. Krumplit inkább héjában, mint olajban sütve együnk. Sót feleslegesen ne használjunk, a normál koszt bőven fedezi a Na szükségletet. Kerüljük a puffasztó ételeket, a szénsavas italokat. A tejet, sőt akár a csapvizet is legbiztonságosabb forralva inni.
Terhesség alatt az egyszerű szénhidrátok (cukrok, sütemények, üdítők, rágcsálni valók) bevitelét korlátozni érdemes.

Tilos fogyasztani:
Nyers, vagy alig átsült húsokat, de lehetőleg kerüljük a konzerv, vagy gyors ételeket is.
Az alkohol a méhösszehúzódásokat, görcsöket csökkenti, ezért néhol még mindig használják ilyen célból, pedig a testi és szellemi fejlődés elmaradását, magatartás zavarok kialakulását, alkoholizmus későbbi kialakulásának fokozott esélyét okozhatja.
Dohányzó anyák újszülöttjei kisebb súlyúak, magasabb a koraszülés, a méhen belüli fejlődés elmaradásának: az intrauterin retardationak az esélye. 28 éves után követés során, egy finnországi vizsgálatban, azt találták, hogy dohányos terhességéből származó fiatal férfiak közül 2-szer annyian követtek el erőszakos bűncselekményt, mint a nem dohányzó mamák fiai.
A dohányzó terhességből született utódok átlagos intelligencia szintje alacsonyabb.
Drogok fogyasztása, szülés után, az újszülöttben erős elvonási tüneteket okoz, a súlyos drogok agykárosodást idézhetnek elő.

Vegetarianizmus:
Terhesség alatt javasoljuk az átmeneti felfüggesztést, de legalább tej, tojás, baromfihús, hal kiegészítést.
Állati fehérje teljes hiánya esetén vas, Ca, B 12 vitamin, D-vitamin és fehérje hiány alakulhat ki.

Székrekedés:
Megfelelő, napi 1,5-2 liter folyadék bevitel és rostokban gazdag étrend mellett az esélye lényegesen csökken. Bevált reggeli előtt egy púpos evőkanál lenmag fogyasztása pl. joghurtban elkeverve.

Gyomorégés:
Gyakori (pl. kétszersült) rágcsálás, kevés tej, aludttej fogyasztása csökkenti a panaszokat. Savasodást fokozó ételeket (túl sok cukor, paradicsom, fűszeres ételek, tea) kerülése ajánlott. Savkötő tabletták: Nilacid, Rennie rágótabletta használata.

Forrás: www.doktorx.hu