Vámpír szérum kezelés –
Drakula terápia azaz bőrfiatalítás hozott anyaggalA ráncos, heges bőr műtét nélküli plasztikai kezelését napjainkra forradalmasította - az Amerikában nemes egyszerűséggel a divatos filmhősök után elnevezett - ún. „vámpír szérum” kezelés. E fantázia név a vámpírok örök fiatalságot eredményező harapása után ragadt ezen eljárásra.

Hazánkban erdélyi kötődésünk okán gyakorta „Drakula terápiának” hívják.

A szakirodalomban azonban a hivatkozások már utalnak a tényleges hatóanyagra, így olvashatunk PRP (angol: Platelet Rich Plasma ) ill. VGV (magyar: Vérlemezkében Gazdag Vérplazma) alkalmazásáról. A bőr kötőszöveti elemeinek megújulásáért felelős ún. fibroblaszt sejtek fokozott működéséért felelős hatást a vérlemezkékből felszabaduló növekedési faktorok idézik elő. A növekedési faktorok normál élettani feladata a célsejtek osztódásának, megfiatalításának serkentése. A VGV-t a bőr irha rétegébe juttatva az ott lévő ún. fibroblaszt sejtek számának emelkedése egyrészt az általuk termelt kötőszöveti rostok arányának a rugalmas rostok felé való eltolódását eredményezi, ami a bőr rugalmasságát javítja. Másrészt a fibroblasztok által a sejtek közötti térbe kiválasztott, ott a víz megkötéséért felelős, saját hialuronsav mennyisége nővekedni fog, és ezzel bőrünk feszesebb lesz.

Az S3 (angol: Stimulated Self Serum – aktivált saját szérum) és a My cells therapie (angol: saját sejt kezelés) kifejezések a hatásmechanizmusra utalnak. Összességében azonban mind egy és ugyan azon eljárás különböző elnevezései.

E furcsa nevek- mint azt láthattuk - azt takarják, hogy a ráncos, dehidratált, vagy acnes bőrt a páciens saját véréből nyert vérszérummal, más néven vérplazmával kezeljük. Az eljárás legnagyobb előnye, a korábbi készítmények alkalmazásával szemben, hogy teljesen természetes, sőt testazonos anyagot használunk. Ennek következtében semmilyen allergiás reakciótól nem kell tartani, alkalmazhatósága nincs korhatárhoz kötve, az igényektől függően, tetszőleges alkalommal és sűrűséggel ismételhető.

Milyen problémák megoldására alkalmas a vámpírszérum kezelés?

-Leggyakrabban a ráncos, megereszkedett, tónustalan arcbőrű érdeklődők keresnek fel minket. A kellő hidratálással karöltve jelentősen javítható a bőr feszessége és rugalmassága. Természetesen a bőr fiatalítása nem csak az arcon válhat szükségessé, pl. a nyakon, a dekoltázs területén, vagy a kézfejeken is erőteljesen meglátszódhat a korunk, ezen helyeken is alkalmazható az eljárás.

- A szülés után, a jelentősebb testsúly változás ill. erőteljes növekedés kapcsán kialakuló striák szintén nagyon zavaróak és sokakban gátlásokat okoznak. Ezekben az esetekben megváltozik, elgyengül a bőr eredeti szerkezete, mint a jégtáblákon létrejövő rianások, a rugalmas kötőszöveti rostok arányának erőteljes csökkenése miatt, szétcsúsznak a bőr felületes rétegei, a mélyebb szövetek lilásan tűnhetnek át. A hatékony kezelés csak a bőr szerkezetének visszaépítésével, a rétegek megújításával képzelhető el. A striák vagy terhességi csíkok esetében, a kiterjedtségtől függően, több, egymást követő „vámpír-terápia” is szükséges lehet.

- A hormonális változások következtében kialakuló acnes bőrterületeken egyeseknél, idővel kellemetlen hegek jelennek meg. A arcbőrön kráterszerű hegekkel gyógyuló pattanások nyomának csökkentésére szintén sikerrel alkalmazható a „vámpírszérum kezelés”.

- A csúnyán gyógyult sérülések, vagy műtétek utáni hegek, az ún. másodlagosan gyógyult sebek, vagy a hipertrófiás hegek korrekciójában is segítségünkre van a terápia. E hegekre jellemző, hogy az ideális, vékony, vonalas, fehér hegvonal helyett, kiszélesedett, kezdetben elődomborodó, rózsaszínű, vagy lilás árnyalatú hegszövet képződik, mely hónapok, évek múltán ráncos felszínnel a bőr szintjébe visszasüllyed.

Az egész, fentebb vázolt felhasználási lehetőségek mindegyike a traumatológiában ill. az orthopédiában régóta alkalmazott ún. saját vérkezelésből fejlődött ki. Mivel kezdetben nem volt ismeretes, hogy a vér melyik összetevője váltja ki a kedvező biológiai hatásokat, a levett vért teljes egészében visszafecskendezték. Napjainkra a letisztult módszer alkalmazása reneszánszát kezdi élni a mozgásszervi panaszok kezelésében is. A PRP terápia a krónikus ízületi – tenisz és golfkönyök - és ín gyulladások – krónikus Achilles ín gyulladás, sarok fájdalmak - gyógyításában épp úgy helyet kap, mint a végső esetben protézis beültetést igénylő panaszok - porckopások, artrózisok - nem műtéti kezelésében.

Hogyan történik a Drakula terápia?

A „vámpírszérum kezelés” során a vendégtől kevés vért veszünk, majd egy berendezés segítségével szétválasztjuk a vérsejteket a plazmától. Ezen idő alatt érzéstelenítő krémmel pakolást helyezünk fel a kezelni kívánt területre. Végül a szérum vérlemezkékben gazdag részét hajszál vékony tű segítségével, pl. a ráncok feltöltésére, a bőr alá fecskendezzük.

Általában kétféle injekciózási módszert alkalmazunk: mélyebb ráncok esetén azok alá hosszant irányba fecskendezzük be a hatóanyagot, míg nagyobb bőrfelületek kezelésekor számos, apró szúrás történik. Egy alkalom átlagos, teljes időtartama fél óra. A bőr állagától, állapotától függően az első évben 1-3 kezelés javasolt, utána akár 12 – 18 hónap múlva is elég lehet megismételni. Hogy mennyi ideig tart a hatás, az függ az utókezeléstől és a károsító tényezők fennállásától.

Utókezelésként fontos, hogy testsúlyunkhoz, valamint az évszakhoz, fizikai megterheléshez mérten megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk, mert csak ekkor tud a bőr feszességéért felelős, helyben termelődő hialuronsav elegendő folyadékot megkötni. A kezelt bőrterületeket speciális készítményekkel szükséges ápolni, amit természetesen rendelőnkben biztosítunk vendégeink számára. A kozmetikumok hatása akkor lesz optimális, ha kozmetikus szakember segít azokat a bőr megfelelő mélységű rétegébe bejuttatni. Főleg az első hónapokban aminosav készítményt ill. szabadgyök kötő vitaminokat is ajánlunk szedni. A bőrt károsító, öregítő agresszív gyökök főleg a nyári időszakban az erős napsütés hatására keletkeznek és támadják az irha kötőszövetét, de szoláriumozók ill. dohányosok egész évben fokozott terhelésnek vannak kitéve.

További információ olvasható rendelőink honlapjain:
Bőr : ránc és hegkezelések
Euritmia-Medic Sebészeti rendelő: www.gyogykozpont.hu Bejelentkezés: 0630/647-8867
Mozgásszervi panaszok
Arthro Komplex Gyógyközpont: www.arthrokomplex.hu Bejelentkezés: 061/225-3060

Dr. Gajdos Gábor
Sebész-traumatológus


Forrás: www.doktorx.hu