Vigyázat! Napsütésben kullancsinvázió!


Kivétel nélkül szinte mindenki viszolyog a kullancstól. Elég, ha csak a nevét meghalljuk és máris a hideg, futkos a hátunkon. De mi történik akkor, ha nem csupán elméletben, hanem gyakorlatban is „összefutunk” a vérszívó ragadozóval?
Kullancs

Milyen betegségeket terjeszthet a vírushordozó kullancs csípése?

A nyári kánikula és a párás hajnal a legkedvezőbb időszak a kullancsok számára. Ilyenkor igazán aktívak a ragadozó vérszívók, akik lesből támadnak vétlen áldozatukra.


De a mókát félretéve, a kullancs valóban veszélyes rovar, hiszen minden hetedik Lyme-kórt, illetve minden századik agyvelő- és agyhártyagyulladást terjeszthet. A kullancs a számára tetszőleges testrészt elérve szúrószívó szájszervét ferdén a célpontra támasztja, majd nyálmirigyeiből hámoldó, érzéstelenítő és alvadást gátló nyálat köp és a felső állkapcsát beszúrja a bőr alá.

Hogyan védekezzünk a vérszívók ellen?

A kullancs terjesztette betegségek súlyos kimenetelűek lehetnek, ezért fontos, hogy kiemelt hangsúlyt fektessünk a megelőzésre!
Ugyan nem minden kullancs fertőző, mégis jobb, ha nagyobb kirándulások előtt, a háziorvoshoz fordulunk védőoltásért.
A megelőzés szempontjából fontos lehet a megfelelő öltözet is, hiszen egy durva anyagú nadrágon, kabáton vagy sapkán, sokkal kisebb az esélye, hogy bőrünk alá férkőzik a kullancs.
Persze a ruha sem jelenthet maximális védelmet a főleg aljnövényzetben és alacsony ágakon megbúvó rovar ellen. Fontos, hogy természetjárás után vizsgáljuk meg magunkat alaposan, tetőtől-talpig, erősen koncentrálva a lágyrészekre, testhajlatokra, ahol melegebb a hőmérséklet. Ha felfedezzük testünkben a vérszívó rovart, minél hamarabb távolítsuk el.

Mire ügyeljünk a kullancs eltávolítása közben?

-Használjunk speciális csipeszt, és közvetlenül a bőrfelszínen megragadva távolítsuk el.
-Soha ne krémezzünk, ne nyomjuk, ne fogjuk meg a potrohát, mert visszajuthatnak a   fertőzött testnedvek.
-Ha nincs kéznél csipesz, akkor a hüvelyk és a középső ujjunkkal markoljuk meg a rovart, lehetőleg egészen elöl, úgy tépjük ki a bőr alól. Amennyiben a feje a bőrünk alá szorult, ne bosszankodjunk, úgyis kilöki a szervezetünk hamar!

Mi látható a kullancscsípés helyén? Mikortól beszélhetünk fertőzésről?


Az eltávolított kullancs helye teljesen reakciómentes lehet, ám máskor, főleg, ha a kullancs hosszabb ideig volt a bőrben, lencsényi halványpiros göb alakú foltot hagyhat maga után.
A kullancs nyálára érzékeny személyekben 2-3 cm-es élénkpiros viszkető folt jelentkezik, amely a következő néhány napban magától elhalványodik. Ettől sokan megijednek, pedig ez még nem Lyme-kór. Azonban a csípés után 3 nappal, esetleg hetekkel később kezdődő, fokozatosan növekvő, vándorló bőrpír a Lyme-kór korai tünete, amely kezelést igényel. Amennyiben a kullancscsípés utáni néhány hét elteltével kör alakú vörös pírt fedeznénk fel a csípés helyén, és influenzaszerű tüneteink lennének, sürgősen forduljunk orvoshoz. Korai stádiumban a fertőzés antibiotikummal gyógyítható.


A védőoltáson kívül mely gyógyszerkészítmények, eszközök alkalmasak a kullancsok elriasztására?

- kullancseltávolító-kanál
- kullancsriasztó spray
- Fenistil gél
- különleges illóolajokForrás: www.doktorx.hu